Rómába zarándokoltak a szenci hívek

Kishírek – 2018. szeptember 13., csütörtök | 12:16

Bošňák András káplán úti beszámolóját adjuk közre az alábbiakban a szenci hívek augusztus 30. és szeptember 3. között Rómában tett zarándoklatáról.

A szenci hívek hosszú idő után ismét zarándoklatra indultak, az úti cél ezúttal Róma volt. Csütörtök délután egy kisebb csapat gyűlt össze a plébánia előtt. Sok csomaggal, de elsősorban nyitott szívvel vártak az indulásra, mert a zarándoklat abban különbözik bármilyen más kirándulástól, hogy Isten szavát készek vagyunk befogadni. Miután teljes lett a létszám, elindultunk Bécsbe, ahol vonatra szálltunk, és megkezdtük 14 órás utunkat az örök város felé. Az utazás folyamán megtekinthettük Ausztria szép vidékeit – már ameddig látni lehetett, hisz a hegyek között gyorsan besötétedett. Mi azonban nem veszítettük el jókedvünket, hisz tudjuk, hogy az igazi világosságunk maga Krisztus. Ezzel a derűvel tértünk nyugovóra, hogy a másnapi sűrű programra pihenten ébredjünk.

Péntek délelőtt kiszálltunk Róma forgalmi csomópontján, a Termini állomáson, ahonnan metróval mentünk a szállásunkra. Délután a Kallixtus-katakombák felé vettük az irányt, ahol már vártak a szalézi atyák, az ókeresztény temetőrendszer gondnokai. Körbevezettek ezen a szent helyen, megmutatták Szent Cecília sírhelyét, illetve több szent életű pápa sírkamráját is. Mivel mélyen a föld alatt jártunk, ennek köszönhetően a klíma is frissítő volt. A hűvös levegő miatt végül úgy döntöttünk, hogy nem a föld alatt, hanem az egyik kápolnában ünnepeljük a legszentebb áldozatot. A szentmise után a Szent Pál-bazilikába vezetett utunk, ahol megtekinthettük az összes pápa arcképét, de ami ennél is fontosabb, az apostolfejedelem sírboltjánál kérhettük közbenjárását. Az idegenvezetőnk, Norbi, felhívta figyelmünket még sok érdekes dologra, majd egy – a Szentatya szándékára felajánlott – közös imával zártuk első napunkat.

Szombaton reggel a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában szentmisével kezdtük a napot. Ezután megcsodáltuk magát a bazilikát, s még arra is lehetőségünk nyílt, hogy a kupolából tekintsük meg a Vatikán és Róma lélegzetelállító látképét. Délután a város egyéb nevezetességeit néztük meg, így a Pantheont, a Trevi-kutat és a Spanyol lépcsőt, ahol megtapasztaltuk az égi áldást is egy zápor formájában. Pár percen belül azonban újra ragyogott a nap, és kiélvezhettük a hely nyújtotta látványt.

Vasárnap városnézésünket az Angyalvárban kezdtük, hogy utána a déli harangszóra meghallgassuk Ferenc pápa buzdító szavait, és közösen imádkozzuk el vele az Úrangyalát. A lelki táplálék után testünk is jelezte, hogy itt az ebéd ideje. Az ebéd után az ókori Róma romjaival ismerkedtünk meg. Az óváros romjait látva visszaemlékezhettünk a 127. zsoltárra: „Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak. Hogyha az Úr nem őrzi a várost, az őr hiába őrködik fölötte.” Vasárnapi sétánkat a Colosseumban fejeztük be, visszaemlékezve azokra a hős keresztényekre, akik vérük ontásával tettek tanúságot Krisztusról. Ez a pillanat minket is arra akar sarkallni, hogy a mai világban is merjünk Krisztusi példát mutatni életünkkel.

Hétfőn, a Rómában töltött utolsó napon, másik két pápai bazilikát tekintettük meg. A Lateráni Keresztelő Szent János-bazilika kanonokkápolnájában volt a szentmisénk. Ezután átmentünk a Havas Boldogasszony-bazilikába, tiszteletünket fejeztük ki a betlehemi jászol előtt. A főszékesegyház megtekintése után búcsút vettünk idegenvezetőnktől, aki az egész ott töltött idő alatt szívvel-lélekkel végezte munkáját. Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy végigkalauzolt bennünket a városon, sok érdekességre felhívva figyelmünket.

Ezt követően visszaindultunk csomagjainkért a szállásra, hogy újból felüljünk a vonatra, és hazainduljunk szeretteinkhez.

Remélem, hogy mindannyiunk számára sok kegyelmet adott ez a zarándoklat, különösen a Szentatya iránti szeretetben és tiszteletben mélyedtünk el, egy olyan korban, amikor különösen is sok támadás éri őt.

Forrás és fotó: www.farasenec.sk/hu/

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria