Rómában megnyitották a kiskorúak védelmére létrehozott központot

Kitekintő – 2015. február 19., csütörtök | 12:47

A római Pápai Gergely Egyetemen február 16-án sajtótájékoztató keretében mutatták be, majd avatták fel a kiskorúak védelmére létrehozott központot – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A gyermekvédelmi központot eredetileg Münchenben hozta létre 2012-ben Hans Zöllner német jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem pszichológiai tanszéke, az ulmi orvosi egyetem gyermekekkel és serdülőkkel foglalkozó pszichiátriai kara, valamint a münchen-freisingi érsekség támogatásával. XVI. Benedek pápa szeretettel üdvözölte az intézmény létrejöttét. A német kezdeményezés a kiskorúak elleni szexuális visszaélések átfogó megelőzését szolgálja.

A gyermekvédelmi központ Rómába történő áthelyezésére januárban került sor azzal a céllal, hogy összekapcsolódjon a Szentszék más intézményeivel, melyek a kiskorúak elleni visszaélések jelenségével és megelőzésével foglalkoznak.

A központ olyan képzési programokat szervez, mely a sokrétű interdiszciplináris kutatás mellett a doktori fokozatok megszerzését is szolgálja, továbbá nemzetközi konferenciákat szervez a visszaélések megelőzésére és a sérültek gyógyítására.

Ferenc pápa a megnyitó alkalmából üzenetben köszöntötte a kiskorúak védelmére létrehozott központot: „Biztos vagyok benne, hogy gyümölcsöző lesz a munkátok. Kérem az Urat, hogy a Szűzanya közbenjárására oltalmazzon benneteket!”

A hétfői sajtókonferencián felszólalt Sean Patrick O’Malley bíboros, bostoni érsek, a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság elnöke, aki megállapította, hogy a kiskorúak elleni szexuális és más jellegű visszaélések megelőzése a katolikus egyház számára kiemelt jelentőségű.

Biztos vagyok benne, és kérem is, hogy ez a gyermekvédelmi központ hosszabb távon lényegi segítség legyen szolgálatunkban. Szükséges továbbá, hogy az egyházon belül minden szinten ki kell alakulnia a felelősség érzésének. Ajánlatos, hogy minden püspöki konferenciának legyen egy felelőse, aki folyamatosan kapcsolatot tart a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottsággal. Fontos lenne továbbá, hogy minden országban megfelelő intézkedéseket tegyenek a megelőzés érdekében – hívta fel a figyelmet O’Malley bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria