Római polgármester: A Trevi-kútba dobott pénz továbbra is a szegényeké

Kitekintő – 2019. január 15., kedd | 18:06

A Trevi-kútba dobott aprópénz továbbra is az egyházmegyei Caritast illeti – jelentette be Róma polgármestere, miután január 14-én vita támadt, mert a hírek szerint a főváros el akarta vonni ezt a pénzt a szegényektől, és karbantartásra akarta fordítani.

A BBC News január 14-i beszámolója szerint évente másfél millió eurónyi (420 millió forintnyi), turisták által bedobott pénzérmét halásznak ki a kút vizéből. A pénzt hagyományosan a Katolikus Egyház segélyszervezete kapja, amely az összeget a szegények megsegítésére fordítja.

A múlt héten szárnyra kapott hír szerint a római polgármester, Virginia Raggi bejelentette, hogy változtatni akar ezen a gyakorlaton, mivel a pénz a város egyre romló infrastruktúrájának fejlesztéséhez szükséges. Az Egyház válasza szerint a főváros vezetője ezzel a lépéssel a szegényeket sújtja.

„Nem sejtetettük, hogy ez megtörténik, továbbra is reméljük, hogy nem ez az utolsó szó az ügyben” – mondta el Benoni Ambarus, a helyi Caritas igazgatója az olasz püspöki konferencia lapjának, az Avvenirének. A lap szombati kiadásában éles hangú cikk jelent meg A legszegényebbektől veszik el a pénzt címmel. Az orgánum szerint a Trevi-kútból kihalászott a pénz az egyházi jótékonysági szervezet költségvetésének 15 százalékát biztosította.

Virginia Raggi még hétfőn válaszolt a feltevésekre: a szokáson nem változtatnak, sőt, a főváros többi szökőkútjába dobott pénzt is az egyházmegyei karitatív szervezetnek adják, ez további 200 ezer eurónyi összeget jelent – nyilatkozta a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak.

„Megnyugodhat a Caritas és az a több százezer ember, akiket munkatársaik segítenek. Személyesen garantálom, hogy ebből az összegből soha nem veszünk el. Az aprópénzt illetően megerősítem, hogy továbbra is az egyházmegyei szervezet karitatív céljait szolgálja. Soha senki nem akarta megfosztani a Caritast ettől a forrástól” – hangsúlyozta Virginia Raggi.

A polgármester elmagyarázta, hogy a félreértés egy rosszul értelmezett adminisztratív lépésből fakadt, amelyet a városvezetés decemberben fogadott el. Arról van szó, hogy össze kell gyűjteni és meg kell számolni a turisták által Róma szökőkútjaiba dobott pénzt. Az adminisztratív intézkedés célja a rend és az átláthatóság. A turisták és a városlakók mostantól kezdve tudhatják, mennyi pénz gyűlik össze, és mire fordítják az összeget. A Caritas számára is jobb, ha tudja, mekkora összeggel gazdálkodhat jótékonysági céljaira. Sőt, ily módon növekszik is az összeg – magyarázta Raggi.

* * * 

A csaknem háromszáz éves Trevi-kutat évente turisták milliói keresik fel. A pénzbedobás szokása Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje, a Három pénzdarab a szökőkútban nyomán lett világszerte ismert hagyomány. A szökőkút az 1960-ban bemutatott Édes élet című filmben is fontos szerephez jutott, amikor Anita Ekberg megmártózott a vizében.

Forrás: Vatican News; MTI

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)