Schönberger Jenő Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén: Illesszük be életünket Isten tervébe

Külhoni – 2024. április 12., péntek | 9:43

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén – idén kivételesen március 25. helyett április 8-án – a különböző plébániákhoz tartozó Mária Légió-csoportok egy-egy központi helyen gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék a szentmisét és megújítsák ígéreteiket. A Szatmárnémeti környéki csoportok a székesegyházban találkoztak a Schönberger Jenő megyéspüspök által bemutatott szentmisén.

A szentmise prédikációjában úgy fogalmazott, hogy a történelem folyamán az ember Istennel való kapcsolatában gyakran eltévedt. Ezt olvashatjuk már Ádám és Éva történetében is. Isten azonban szeretetében megbocsátó. Az Úr azzal mutatta meg leginkább irántunk való szeretetét, hogy megbocsátott nekünk és engedte, hogy egyetlen Fia szenvedjen helyettünk. Isten azt kívánja, hogy hitünket megpróbáljuk és hallgassunk az ő szavára – emelte ki Schönberger Jenő püspök.

Már az Ószövetségben azt tanácsolták a próféták a királyoknak és az embereknek, hogy kérjenek jeleket és útmutatást Istentől. A királyok azonban gyakran képmutatásra hajlottak, elutasítva Isten tanácsát. Isten mégis meghallgatta a nép könyörgését, és jeleket adott, amelyek a jövőben beteljesültek.

Isten megtestesülése Jézusban azt tanítja, hogy az emberiségnek meg kell értenie az engedelmesség jelét. Jézus a mi példaképünk, ő engedelmeskedett Atyjának, amint a Boldogságos Szűz Mária is, követve szent Fia példáját.

Ha felismerjük, hogy Isten csak jót akar nekünk, és ennek megfelelően teljesítjük akaratát, akkor életünkben boldogulhatunk és elérhetjük célunkat. Sajnos szerte a világban, mint a Szentföldön is, ahol háború van, az emberek nem követik Isten akaratát. Isten parancsa, hogy szeressük egymást, még a legnehezebb élethelyzetekben is. Ha követnénk ezt a parancsolatot, akkor nem lenne küzdelem és háború – mondta a szatmári megyéspüspök.

A keresztény élet kihívás, amelyben az embernek mindig és minden helyzetben Isten akaratát kell megtennie. Ennek eléréséhez azt kell megtanulnunk, hogy az életünk illeszkedjen Isten tervébe; mindig az ő akaratát valósítsuk meg. A keresztény élet kihívás, hogy életünket beillesszük az Isten tervébe – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

A Nagykárolyi Comitium tagjai a Kalazanci Szent József-templomban vettek részt a hálaadó szentmisén, amelyet Antku Istvan esperes celebrált.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria