Simándy József-emléktáblát avattak Veresegyházon

Hazai – 2016. szeptember 19., hétfő | 14:28

Szeptember 18-án, vasárnap Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az előadóművész tiszteletére Veresegyházon. Beer Miklós áldotta meg a városban egykor kántorként szolgáló művész emléktábláját.

A megemlékezésen jelen voltak a Simándy család tagjai, Pásztor Béla polgármester, Beer Miklós püspök, az egyházközség képviseletében pedig Molnár Zsolt plébános és Kovács Lajos jezsuita atya.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere köszöntőjében elmondta, miért tartotta Veresegyháza fontosnak az emlékállítást; Simándy Józsefet ő maga is személyesen ismerte és nagyon tisztelte.

Az operaénekes özvegye, Simándy Józsefné és Pásztor Béla leleplezték a Szent Erzsébet-templom falán elhelyezett emléktáblát, melynek szövege Simándy József rövid életrajzában veresegyházi kántori szolgálatát is említi. A Módy Péter szobrászművész által készített tábla alján a Bánk bán Hazám, hazám címen ismert áriájának első sora olvasható, a kottával együtt.

Az ünnepségen beszédet mondott Simándy József fia, Simándy Péter is.

„Amikor az Úristen áldását kérjük a táblára, abban benne van az a szándék, hogy az Úr elgondolása szerint akarunk itt megállni” – fogalmazott Beer Miklós váci megyéspüspök a tábla megáldásakor. Végül Simándy Józsefné, Beer Miklós és Pásztor Béla koszorút helyeztek el az emléktábla alatt.

Forrás és fotó: Petneházy András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria