Spányi Antal megáldotta a szentek falát a dinnyési várparkban

Hazai – 2022. március 16., szerda | 14:20

A dinnyési vármakettparkban Spányi Antal püspök március 11-én megáldotta a szentek falát, amelyen több mint 600 szobor található, emléket állítva a keresztény világ szentjeinek. A kiállítási anyag a világon egyedülálló.

A világ egyetlen anyaghűen megépített várparkjában megtalálhatók középkori váraink valósághű makettjei. Negyvennégy vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi emlékoszlopokkal, mindegyik egy-egy magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.

A kiállítás 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A várpark és skanzen kéthektárnyi területen fekszik. A parkban a ma már csak romokban fennmaradt középkori magyar várak kicsinyített másai láthatók, feltételezett eredeti állapotukban, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. A park ötlete Alekszi Zoltáné, és ő is alkotta meg. A makettek a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve. A várak mellett három nyelven olvasható rövid történetük. Emellett az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők a kilencven emlékoszlopon.

2019-ben megépült egy Árpád-kori települést megelevenítő skanzen, amelyben egy 11. századi fatemplom rekonstrukciója is helyet kapott. Emellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglalás kori szekérvár és palánkvár is található. A szentek fala 2022-ben készült el, 614 szent szobrával.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Némedi István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria