Sugározni a nyolc boldogság titkát – Papszentelést ünnepeltek Szombathelyen

Hazai – 2020. szeptember 13., vasárnap | 22:54

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 12-én áldozópappá szentelte Bóka Balázs diakónust. Legyél olyan pap aki éli és sugározza a nyolc boldogság titkát – hangsúlyozta a szombathelyi székesegyházban homíliájában a főpásztor. A szentmisét együtt ünnepelte a család, barátok, ismerősök, az egyházmegye hívei és papsága.

Székely János emlékeztetett rá: Boldog Brenner János kedvenc evangéliumi helye volt a nyolc boldogságról szóló rész. Számára ez a részlet azt üzente: a Teremtő Isten boldogságra teremtett bennünket. Szabadságot adott nekünk, hogy tudjunk szeretni. Isten tűz és azt akarta, hogy mi is lángolva szeressünk. Boldog aki rátalál erre az útra, mondta a megyéspüspök. Isten önátadásra teremtett minket. A pap ennek a titoknak a munkatársa. Szolgáljuk a teljesebb életet amit Krisztus hozott a világba. Akkor tudjuk ezt hitelesen tenni, ha a nyolc boldogság titkát éljük, ha ezt az örömöt, a szeretet titkát a hétköznapokban is valósággá tesszük.

Akkor tudod mások örömét szolgálni, akkor lesz a papság szentsége hatékony és gyümölcsöző, ha az igazi és hiteles öröm titkát éled, mondta Székely János. Járd a lelki szegénység útját, annak az embernek az útját aki tudja, hogy minden dolog véges. Soha ne keresd a gazdagságodat földi dolgokban. A Te igazi gazdagságod Isten legyen. Ő tanítson meg, hogy bőkezűen adni tudj egy életen át az idődből, erődből, szeretetedből. Legyél olyan éhező, akit a mennyből alászállott élő kenyér táplál és éltet. Járd az irgalom útját: ne légy a kegyelem vámszedője. Járd a tisztaszívűek útját, akik látják a Mennyei Atya arcát a felebarátban is. Éld a szelídek boldogságát, akik nagy terhek alatt is tudnak nyugodtak maradni.

Székely János az újmisés szentelési képének idézetét olvasta fel: A Te arcodat keresem Uram. Hozzátette: ahogy az ő arcát nézed alakuljon ki benned is a Krisztus arc, légy hozzá hasonló és őt fedezd fel a rádbízottakban is. Legyél az ő képmása. Járd a békességszerzők útját, akik nem mondanak rosszat senkiről, akik ismerik azt a szeretetet ami fátylat borít sok bűnre. Bátran vállald az üldözöttek, a Krisztussal együtt megvetettek útját.

Ezt követően a főpásztor megköszönte a szülők áldozatvállalását, hitre nevelését, valamint a paptestvérek eddigi segítségét. 

Az ünnepi szentmise végén a Székely János és Bóka Balázs az egyházmegye védőszentje, Szent Márton oltáránál imádkoztak a szent közbenjárásáért, majd Balázs atya újmisés áldásban részesítette a jelenlevőket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria