Szatmárba viszik az ifjúsági világtalálkozó keresztjét

Külhoni – 2014. október 21., kedd | 13:40

2016-ban szervezik meg Krakkóban a katolikus ifjúsági világtalálkozót, a fiatalok azonban már most elkezdték felkészülésüket a nagy eseményre, a találkozó keresztjének és ikonjának országról országra hordozásával – adta hírül a Maszol.ro.


A tárgyakat most a Lengyelországhoz közel fekvő országok fogadják, köztük Románia, így jutnak el a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyébe is október 31. és november 2. között.

Az ifjúsági világtalálkozó története 1984 virágvasárnapján kezdődött, amikor Szent II. János Pál pápa Krisztus végtelen szeretetének jelképeként átadta az említett keresztet a Szent Péter téren összegyűlt római ifjúságnak. A mintegy három méter magas fakereszt, amelyet a világ különböző részein más-más néven emlegetnek – „jubileumi kereszt”, „az ifjúság keresztje”, „zarándokkereszt” –, valamint a találkozó másik szimbóluma, a Szűz Mária-ikon az elmúlt harminc év alatt az egész világot bejárta.

Most először, október 31-én Nagybányára, a Szentháromság-templomba érkezik a kereszt és az ikon, itt este 6 órától fogadják a fiatalok. Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templomban november 1-jén délelőtt tizenegy órakor; a szatmárnémeti székesegyházban pedig 2-án, reggel kilenc órakor ünneplik a kereszt és a Szűz Mária-ikon érkezését. A közös imádság lezárásaként mindenhol lehetőség lesz a kereszt előtti hódolatra. A szatmári ifjúság a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljainak adja tovább a világtalálkozó szimbólumait.

Fotó: Frissújság.ro

Magyar Kurír