Szent Erzsébet napját ünnepelték a Zselic Katolikus Idősek Otthonában

Hazai – 2019. november 22., péntek | 10:48

Varga László kaposvári megyéspüspök és Balás Béla nyugalmazott püspök celebrált ünnepi szentmisét november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet napján a zselickislaki Zselic Katolikus Idősek Otthona kápolnájában.

Csupa lehetetlen dolgot kér tőlünk Jézus az imént hallott evangéliumban (Lk 6,27–38). Miért szeressem az ellenségem? Miért mondjak le az ítélkezésről? Miért adjak túlcsorduló mértékkel? – vetette fel a kérdéseket a főpásztor prédikációjában.

Egyetlen válaszunk van: mert így szeret az Isten. Minden bűnünkkel ellenségévé váltunk, Ő pedig bűnösségünk ellenére szeret bennünket, s nem gondolta meg magát. Nem vonta vissza a szeretetét sem a személyes bűneink, sem a kontinentális, szörnyű bűneink láttán. Isten nem gondolta meg magát a világháborúk, a népirtások láttán sem. Szereti az emberiségét, ezért kérheti tőlünk: „Szeressétek ellenségeiteket!”

Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem azért, hogy megmentse és üdvözítse. Nem ítélni jött Jézus, ezért kérheti tőlünk: Ne ítélkezzetek, hanem szeressetek!

Isten nem fukarkodik a szeretetével, minden szentmisével mindent odaad, saját magát ajándékozva az élet igéjében és az örök élet kenyerében. Túlcsorduló mértékkel ajándékoz az Isten, s ezért kérheti tőlünk, hogy mi is hasonlóképpen próbáljunk meg szeretni.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria