Szent Erzsébet-szobrot avattak Veresegyházon

Hazai – 2021. november 25., csütörtök | 10:44

A veresegyházi Szentlélek téren tartott ünnepség keretében áldották meg az új Szent Erzsébet-szobrot november 19-én este. Az eseményen részt vett Varga Lajos váci segédpüspök, Rolik Róbert plébános, valamint Pásztor Béla polgármester. A zenei szolgálatot az Árpád-házi Szent Erzsébet Egyházközségi Kórus végezte, Helembai Erzsébet vezetésével.

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyházközségünk és városunk egy újabb műalkotással gazdagodott. Szent Erzsébet régi templomunk és egyben egyházközségünk védőszentje – emlékeztetett beszédében a plébános, és köszönetet mondott mindazoknak, akik anyagilag támogatták a szobor megalkotását.

Szent Erzsébet életpéldája azt mutatja, hogy nem elegendő néha nagylelkűnek lenni, nem elegendő időnként segíteni egy-egy rászorulónak, az irgalmasság gyakorlása elkötelezettséget kíván. Valahányszor találkozunk az emberek nyomorúságával és szükséghelyzetével, igyekeznünk kell a legtöbbet adni nekik – hangsúlyozta Rolik Róbert. Beszéde végén kiemelte: Szent Erzsébet eszköz akart lenni az irgalmas Isten kezében.

Az egyházközség plébánosa és a város polgármestere együtt leplezték le a szobrot, Veres Enéh szobrászművész bronzból készült alkotását.

A műalkotást Módy Péter szobrászművész mutatta be. „Ez a mi szobrunk egy olyan homlokzat előtt áll, amely az utcafronti képbe szándékosan illeszkedik, simul bele. Így a központ felől gyalogosan érkező látogató előtt itt még nem bomlik ki a maga teljességében a templom látványa.”

Nagy öröme a városnak, hogy ez a kis királyleány mától itt szórja az embertársai iránti szeretet és gondoskodás rózsáit, és erre nap nap után figyelmeztet bennünket is. Kívánom, hogy fogadja szívébe az alkotást a város minden lakója – zárta beszédét Módy Péter.

Ezt követően Varga Lajos segédpüspök megáldotta a szobrot, majd ünnepi szentmisét mutatott be a Szentlélek-templomban. Szentbeszédében Szent Erzsébet példamutató aszkézisét emelte ki a püspök.

A szentmiséről készült videofelvétel elérhető a plébánia Facebook-oldalán.

Szöveg: Petneházy András

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria