Emlékérmét bocsát ki Szent István tiszteletére a Nemzeti Bank

Kultúra – 2021. január 10., vasárnap | 15:44

Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít Országépítő királyok Árpád dinasztiájából elnevezéssel. A sorozatot, amely a történeti hűség megsértése nélkül tíz uralkodóra fókuszál, az előzetes tervek szerint kétévente bővíti egy-egy új taggal a jegybank – közölte az MNB január 8-án.

Az MNB közleménye szerint a Szent István államalapító királyunk tiszteletére kibocsátott emlékérme a program legnagyobb értékű darabja.

A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérmék grafikai terveit Tóth Zoltán ötvösművész készítette.

Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által – „Lancea Regis” felirattal – veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás látható, melyet tíz darab keresztmotívum vesz körbe. A templomként értelmezhető éremképi elem utal Szent István államalapító és egyházépítő szerepére, pénzkibocsátói tevékenységére, míg a keresztmotívumok Szent István uralkodásának egyik legjelentősebb eredményét, a tíz egyházmegyéből álló magyar egyházszervezet kiépítését reprezentálják.

Az emlékérmék hátlapján központi motívumként az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható. A koronázási paláston látható Szent István egyetlen fennmaradt korabeli ábrázolása, amelyen a koronás király baljában országalmával, jobbjában hatalmi, királyi jelvényével, a lándzsával jelenik meg.

Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfeliratos.

Az 500 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 31,104 gramm (1 uncia). A 15 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya – hasonlóan az arany változathoz – 31,104 gramm. A 3 ezer forintos színesfém változat réz és cink ötvözetéből készült, súlya 23,40 gramm. Az arany és ezüst emlékpénzekből tükörfényes kivitelben 500 és 5000 darab, a színesfém változatból 5000 darab bronzpatinázott változatot bocsátanak ki.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A Szent István király ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő 3 hónapig, a 3 ezer forintos címletű színesfém emlékérme egy évig vásárolható meg, a rajta szereplő névértékkel azonos áron. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálja a Pénzverő – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: MNB

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria