Szent István-ünnep Passaicban

Külhoni – 2014. augusztus 26., kedd | 16:45

Szent Istvánra emlékeztek Passaicban, az Egyesült Államok keleti partjának egyetlen önálló magyar plébániáján augusztus 24-én – tájékoztatta szerkesztőségünket Dudás Róbert Gyula.

Az idén 110 éves plébánia és templom a folyamatos magyar papi jelenlétnek köszönhetően a magyarság életének meghatározó helyszíne.

Homíliájában Vas László plébános kiemelte: a tény, hogy Szent István halála előtt országát Szűz Máriának ajánlotta azt mutatja, hogy királyunk nem földi szövetségeseiben bízott elsősorban, hanem volt bátorsága ráhagyatkozni az isteni gondviselésre és a Szűzanya pártfogására.

A magyar származású közösség szeptember 20-án ünnepli a templom felszentelésének 110. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Arthur Joseph Serratelli, a patersoni egyházmegye püspöke mutatja be. Passaic Szent István-temploma ennek az egyházmegyének a területén található.

Passaicban (New Jersey állam) hét éve az egyházközség plébániai kormányzója Vas László nagyváradi egyházmegyés atya. A templomhoz 300 család tartozik, magyarok és amerikaiak vegyesen.

Passaic a keleti parti magyarság számára mára az utolsó bástya maradt. New Yorkban évek óta nincs magyar katolikus lelkipásztor, New Brunswickban megszűnt az önálló magyar plébánia, bár káplánként szolgál magyar pap, Washingtonban pedig csak havonta egyszer tartanak magyar nyelvű misét. Az 1960-as években több száz magyar pap működött az Egyesült Államokban, ma jó, ha egy tucat.

A 19–20. század fordulójától kezdve a nagy bevándorlások időszakában Passaic városban és környékén egyre több magyar emigráns telepedett le. Az akkoriban itt működő fejlett textilipar elsőrendű munkalehetőséget nyújtott számukra. Iskola is épült, amely azóta is – szombati tanintézményként – működik. Vasárnaponként nem ritka, hogy egyesek 2-3 órát utaznak, hogy részt vehessenek a magyar nyelvű szentmisén. Nagy események a magyar nemzeti ünnepek is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria