Szent László-ereklyét kapott a felvidéki Fülekkovácsi

Kishírek – 2024. június 25., kedd | 16:09

Fülekkovácsi testvéri kapcsolatot ápol a Váci Egyházmegyéhez tartozó Ságújfaluval. A ságújfalui egyháztanács és a Jeruzsálemi Szent György Lovagrend jóvoltából június 23-án Szent László-ereklyét kapott a felvidéki település, ahol ünnepi szentmisével és körmenettel emlékeztek meg a szent királyról. Az eseményről Dénes Katalin ságújfalui katekéta írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

Ságújfalu egyházközségének egyháztanácsa és a Jeruzsálemi Szent György Lovagrend három képviselője indult útnak a felvidéki településen tartott ünnepre Szent László király ereklyetartóba foglalt csontereklyéjével.

Fülekkovácsi és Ságújfalu egyházközségek között a testvéri kapcsolat a Szent László-évben, 2017. május 7-én kezdődött: mátraverebély-szentkúti megismerkedés óta évente több alkalommal is meglátogatják egymást; később testvértelepülési megállapodás is született a két település önkormányzata között.

A Szent László tiszteletére június 23-án, vasárnap Fülekkovácsiban bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Kapás Attila volt, aki szentbeszédében megemlékezett Szent László személyiségéről, történelmi és erkölcsi hagyatékáról.

A szent király csontereklyéjét, amely a néhai Tóthpál Tamás prior hagyatékát képezte, Vitéz Lovag Kovács Gábor prior adta át a fülekkovácsi közösségnek.

A szentmise idejére a Szent László-ereklye mellett az oltárra helyezték Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella közös ereklyetartóba foglalt csontereklyéit is.

Az ünnepi körmenet előtt Kökény István, a lovagrend tagja középkori himnuszt énekelt Szent László királyról.

A körmenetben a lovagrend képviselői hordozták a két ereklyetartót.

A szentmise végén ünnepi áldásban részesültek a közösség tagjai, akik – négyszáz éves szokás szerint – megérinthették szent királyunk ereklyéjét.

Szent László király, könyörögj érettünk! Szent László király, védelmezz bennünket! Szent László király, oltalmazd meg minden történelmi időben hazánkat, a Boldogságos Szűz Mária országát! Ámen.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Fotó: Dénes László, a ságújfalui egyházközség világi elnöke

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria