Szent Porfíriosz segítségéért imádkoznak Gázában

Kitekintő – 2024. február 28., szerda | 19:13

Február 26-án, Szent Porfíriosz emléknapján Gabriel Romanelli, a gázai Szent Család latin templom plébánosa szentmisét mutatott be Jeruzsálemben. A 4–5. században Gázában élt szentet az ortodox és a katolikus egyház is szentként tiszteli.

„Jeruzsálemben ma több pappal együtt szentmisét celebráltam Szent Porfíriosz, Gáza püspöke liturgikus emléknapján. Ma hozzá imádkoztunk és állandóan fohászkodunk hozzá minden lakosért Gázában és az övezetben, ahol püspök volt és sok kegyelmet kapott az Úrtól” – ezekkel a szavakkal számolt be február 26-án Gabriel Romanelli, a Szent Családról elnevezett gázai latin templom plébánosa a Fides hírügynökségnek arról, hogy a gázai keresztények imáikban a mennyországban lévő barátaik közbenjárását és segítségét kérik a megpróbáltatások idején, amelyeket az övezet minden lakójával együtt átélnek.

Szent Porfíriosz, aki Thesszalonikiben született, egy utazása végén érkezett a Szentföldhöz tartozó Gázába. Öt évig élt a Jordán-völgyben mint bűnbánatot gyakorló szerzetes és remete. Ezután Jeruzsálembe indult, ahol a szent ereklyék őrzését is rábízták. Végül Gáza püspöke lett, ahol nagyszerű munkát végzett az evangélium hirdetése terén – mondta el róla Romanelli.

A Krisztus-hívők már a kereszténység első elterjedése óta jelen voltak Gázában, jelenlétükkel őrizték az Egyiptomba menekülő Szent Család átvonulásának emlékét. Porfíriosz 420. február 26-án halt meg, pontosan 1604 évvel ezelőtt. Ereklyéinek egy része a gázai görög ortodox templomban van, amelyet a bombatámadások értek. „A szent püspök – tette hozzá az argentin pap, aki a Megtestesült Ige Intézetének tagja – a gázai szerzetesi közösségünk védőszentje is. A plébánián lévő kápolnát neki szentelték.”

Gabriel atya, aki október elején Európában tartózkodott, és a háború kitörése után nem tudott visszatérni Gázába (előbb Betlehemben, majd Jeruzsálemben rekedt – a szerk.), napi kapcsolatban van híveivel, és figyelemmel kíséri sorsukat. Elmondta: „A Gázai övezet keresztény közösségének nagy része továbbra is menekültként él a Zeitoun negyedben lévő katolikus Szent Család-templomban, néhány száz méterre a Szent Porfíriosz ereklyéit őrző ortodox templomtól. Néhány keresztény család az övezet déli részén van, nagy hitű emberek. Nagyon várják, fohászkodnak érte, hogy ez a keresztút, ez a kálvária minden lakos számára érjen véget, szabaduljanak meg mindazok, akiket megfosztottak a szabadságuktól, az egyik és a másik oldalon is, kezelést kaphassanak a sebesültek, akik több tízezren vannak, több mint 69 ezren, a halottakat eltemethessék, a sírjuk felett megsirathassák őket.”

Gáza utcái temetőkké váltak: „Ahol van egy kis darab homokos terület, halottakat temetnek oda. Gázában több mint 29 ezer halálos áldozat van, köztük legalább 12 ezer gyermek. Ezenkívül mintegy 7 ezer eltűnt. Folyamatosan imádkozunk – teszi hozzá a plébános –, fohászkodunk azért, hogy a nemzetközi közösség, az összes hatóság és minden hatalmon lévő tegyen meg mindent, hogy ez a mészárlás véget érjen. Hogy ne folytatódjon ez a háború, amely mindenkinek csak fájdamat okoz, Izraelnek és Palesztinának egyaránt. Imádkozunk azért is, hogy Szent Porfíriosz közbenjárásával visszahozza az igazságosság és a béke leheletét a Szentföldnek erre a darabjára, a Gázai övezetre.”

Forrás: Fides

Fotó: Avvenire; Wikipedia

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria