Szentháromság vasárnapjának prefációja

Nézőpont – 2024. május 26., vasárnap | 12:00

Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

A nyolcszáz éves pannonhalmi bazilika szentélyébe négy ablakon keresztül áramlik be a felkelő nap nyári fénye: egy háromszoros keretbe foglalt körablak az Egy-Isten, három azonos méretű ablak pedig a Szentháromság titkát jelképezi.

A liturgia szövegei összhangban vannak a fény szimbolikájával. 8. századi előzményeket követően 800 körülről maradt ránk egy Alkuinnak tulajdonított, vasárnapra szánt votív mise a Szentháromság tiszteletére. Ennek használata a következő századokban elsősorban Gallia és a német nyelvterület monostoraiban terjed el. És bár minden, keresztvetéssel kezdett vagy éppen szentháromságos dicsőséggel záruló imádság a hármas-egy Isten nevében és dicséretére történik, 1334-ben XXII. János pápa mégis bevezette a római liturgikus naptárba Szentháromság vasárnapjának ünnepét.

Ez a vasárnap nem kötődik üdvtörténeti eseményhez, mint az egyházi év megelőző ünnepei. Inkább az adventtől pünkösdig megtett út összefoglalását adja, megemlékezve a teremtő Istenről, az Atyáról, aki egyszülött Fia, Jézus Krisztus karácsonykor ünnepelt megtestesülése, majd pedig húsvéti kereszthalála és feltámadása által megváltotta az emberiséget, új és örök életre hívott meg bennünket, fogadott gyermekeit, akiket pünkösd óta eltölt és megerősít Szentlélekkel.

Ezt a hitet fejezi ki az ünnep prefációja. A szöveg gyökerei a Sacramentarium Gelasianumig nyúlnak vissza. A 20. századi liturgikus reform előtt a nagyböjti–húsvéti ünnepkört ez a prefáció keretezte: ezt énekelte a szentmisét vezető pap hetvenedvasárnapon és a pünkösd oktáváját lezáró Szentháromság vasárnapján is. A prefáció szövegét a jelenleg használt Római misekönyv is megőrizte.

Nem könnyű figyelemmel követni e dogmatikus sűrűséggel és költői megformáltsággal megkomponált szöveget. Mégis jól kifejezi az Egyház vágyát arra, hogy liturgikus imádságunkban tévedéstől mentesen és tiszta szívvel mondhassuk el az Atyának, hogy „amit isteni szavadra dicsőségedről hittel vallunk, azt Fiadról is állítjuk, a Szentlélekről is hirdetjük minden különbségtétel nélkül”.

Fotó: Saint Anthony Catholic Church – Norton Virginia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria