Szentjánosbogár jubileumi hét: mi fán terem a városjáték és mi a játékpedagógia?

Hazai – 2011. szeptember 15., csütörtök | 12:03

Mi fán terem a városjáték? Erről kérdeztük Teresa Worowskát, a Szentjánosbogár egyik alapítójat. A városjáték a közösség szombaton kezdődő jubileumi hetének része lesz egy teaházzal, koncertekkel és egy játékpedagógiai műhellyel együtt.

Európa számos városában népszerű a városjáték, Lengyelországban különösen. Állítólag Budapesten már voltak városjátékok, de én ennek nem találtam semmi nyomát – mondta a Magyar Kurírnak Teresa Worowska. 

De mi is az a városjáték? A városjáték alapja egy akadályverseny, de kalandjáték, színészet is vegyül bele. Strukturáltabb egy sima akadályversenynél, és mindig tematikus keretet kap, például egy történetbe ágyazódik bele. Lengyelországban mindig kis vendéglátással érnek véget ezek a játékok – fejtette ki Teresa Worowska. – Egy lengyel krimiíró például a háború előtti Wroclawba helyezi regényeit, és ezeket is meg szokták jeleníteni városjátékok során. Van turisták számára rendezett városjáték is, amihez nem szükségesek ilyen előismeretek. Számos esetben interneten zajlanak előjátékok, amelyek vagy a játék szerves részei, vagy előszűrőként funkcionálnak. 

A Szentjánosbogár egyik vezetője elmondta: Lengyelországban a háború előtt volt egy jellegzetes külvárosi szubkultúra, saját szlenggel, ruházattal, táncokkal, dalokkal. Egy önkormányzat ennek a megismertetésére is rendezett városjátékot, ami jó reklám volt a településnek. Ebben például alkudni kellett a piacon, tangót kellett táncolni, meg kellett ismerni, hogy milyen szavakat használnak ebben a szubkultúrában, aztán a játék egy remek cukrászdában ért véget, ami már a háború előtt is működött. 

A Szentjánosbogár közösséget épít. Minden, ami izgalmas lehetőség erre, az érdekes a számunkra. A városjátékok a jubileumi hetünk részét képezik – vázolta Teresa Worowska. S hogy mi lesz a talán első budapesti városjáték témája szombaton? Nemrég készült el a jezsuita Párbeszéd Háza, ahol pezseg az élet. A városjáték, ami megmozgat negyven játékost és harminc szervezőt, a Párbeszéd Házának környékén fog zajlani, és a témája a jezsuiták itteni házának tanácsköztársaság alatti története lesz. 

A városjáték a bogár jubileumi hetének nyitánya. A jubileumi hét célja, hogy felelevenítse az elmúlt húsz évet, az érdeklődőknek pedig ízelítőt adjon a közösség munkájából, szemléletéből. Az előző húsz évben a közösség több mint 120 tábort rendezett nyaranta. A városjáték után, szombaton öt órától a Párbeszéd Házában este a Szentjánosbogár teaháza egy csésze tea mellett közösségi együttlétre ad alkalmat. Szeptember 23-án pénteken egy pedagógiai workshop keretében kaphatnak ízelítőt az érdeklődők a Szentjánosbogár Közösség pedagógia módszeréből, ezután a közösség tehetséges tagjai egy esti koncerten mutatkoznak be a Párbeszéd Háza színháztermében este hét órától. A pedagógiai workshoppon nagy hangsúlyt fektetnek majd a bogárban rengeteget alkalmazott, központi szerepet kapó játékokra, a játéktanításra és a lélektani elemzésére, illetve arra, hogyan lehet egy játékból kiindulva eljutni az egészen komoly témákig.  

A jubileumi hetet az Amfiteátrumban egy egész napos fesztivál zárja szeptember 24-én, ahol előadásokkal, koncertekkel, beszélgetési és játéklehetőséggel, baba-mama sátorral és kreatív kézműves foglalkozásokkal találkozhatnak a látogatók. A részletekről a Szentjánosbogár honlapján tájékozódhat.

A jubileumi hét eseményei a Jezsuita Sziget programsorozatának részét képezik, utóbbi pedig a Szakrális Művészetek Hetének keretében kerül megrendezésre.

Kapcsolódó cikkek:
Teresa Worowska: A Szentjánosbogár nem a fegyelemre, hanem a szeretetre épít
Miért különlegesek a húszéves Szentjánosbogár táborai?
Új fényben ragyog a Párbeszéd Háza 

SzG/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria