Szentmisét mutattak be a koronavírus-járványban érintettekért Nyíregyházán

Hazai – 2020. november 17., kedd | 14:29

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján a betegekért és a Covid–19-járványban elhunytak lelki üdvéért mutatott be szentmisét Jakus Ottó, a névtelen magyar szentek közbenjárását kérve Magyarországért.

A szentmisében imádkoztak Adorján Gusztáv Tamásért, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház elhunyt főigazgatójáért, a Covid–19-járványban elhunytakért, a betegekért, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata munkatársaiért.

A Krisztushoz tartozás szentté teszi az embert – fogalmazott szentbeszédében Jakus Ottó. – Hazánk földjén keresztények sokasága tett tanúbizonyságot Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról.

Az Árpád-házi dinasztia szenteket, jó példát adott népünknek. A hit termékennyé tette földünket: a Pilis, a Bakony és a Mecsek rengetegeiben remeték, kolostorokban szent életű szerzetesek imádkoztak népünkért, s a történelem folyamán sokan vértanúk lettek, így joggal mondható, hogy országunk a szentek országa. Földünk szentektől megszentelt föld.

Sajátos és ismeretlen élethelyzetbe kerültünk, a járvány miatt sok a bizonytalanság. Tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat – mutatott rá a szentmise szónoka. A világjárvány valójában mindannyiunk életére hatással van. Rokonaink és barátaink veszítik el egyik napról a másikra munkájukat; idős és magányos emberek maradnak még inkább egyedül, mert senki sem meri felkeresni őket. Sokan félve zárják magukra az ajtót. Ezért sokkal nagyobb feladat és felelősség hárul azokra, akik a gyógyítás és a felebaráti szeretet cselekedeteit gyakorolják: az orvosokra, az ápolókra, a szociális munkásokra, a beteglátogatókra és az önkéntesekre.

A szeretet cselekedetei nemcsak a rászorulókon segítenek, hanem azokat is gazdagítják, akik szolgálnak. Ezáltal Krisztushoz válnak hasonlókká. Így nemzetünk továbbra is a szentek országa lehet – hangsúlyozta prédikációjában Jakus Ottó.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria