Szentté avatják Foucauld atyát – Kanonizációs dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

Ferenc pápa – 2020. május 28., csütörtök | 14:18

Ferenc pápa május 26-án kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián a pápa dekrétumok közzétételét hagyta jóvá, ezek öt csoda, két vértanúság és egy hősies erénygyakorlás elismerését tartalmazzák.

Elismerik a Boldog César de Bus atyának, a Keresztény Tanítás Atyái kongregáció (doktrináriusok rendje) alapítójának tulajdonított csodát. César de Bus 1544-ben született a franciaországi Cavaillonban és 1607-ben Avignonban halt meg.

Elismerik a Boldog Charles de Foucauld atyának tulajdonított csodát. Charles de Foucauld Strasbourgban született 1858-ban és az algériai Tamanrassetben halt meg 1916-ban.

Elismerik a Boldog Maria Domenica Mantovani nővérnek, a Szent Családról nevezett Kisnővérek Intézete társalapítójának és első elöljárójának tulajdonított csodát. Maria Domenica Mantovani az olaszországi Castelletto di Brenzonéban született 1862-ben és ott is halt meg 1934-ben.

Elismerik az Isten szolgája Michael McGivney egyházmegyés papnak, a Kolumbusz Lovagok rendje alapítójának (The Knights of Columbus) tulajdonított csodát. Michael McGivney az egyesült államokbeli Waterbury városban született 1852-ben és Thomaston városában halt meg 1890-ben.

Elismerik Isten szolgálója Pauline-Marie Jaricot nővérnek, a Hitterjesztés Tanácsa és az Élő Rózsafüzér Műve alapítójának tulajdonított csodát. Pauline-Marie Jaricot Lyonban született 1799-ben és ott is halt meg 1862-ben.

Elismerik Isten szolgái Simeone Cardon és öt társa, a közép-olaszországi Casamari ciszterci kongregáció szerzeteseinek vértanúságát, akiket hit elleni gyűlöletből öltek meg 1799 májusában.

Elismerik Isten szolgája Cosma Spessotto olasz ferences szerzetes vértanúságát, akit a hit elleni gyűlöletből öltek meg El Salvadorban 1980-ban.

Elismerik Isten szolgája Melchior-Marie-Joseph de Marion-Brésillac prusai püspök, az Afrikai Missziós Társaság alapítójának hősies erényeit. Melchior-Marie-Joseph de Marion-Brésillac 1813-ban Franciaországban született és a nyugat-afrikai Sierra Leone fővárosában, Freetownban halt meg 1859-ben.

A Nouvelle Cité francia kiadó 1995-ben jelentette meg a később, 2005 novemberében boldoggá avatott Charles de Foucauld imáit tartalmazó könyvét, amely magyarul is napvilágot látott 2002-ben. 2019-ben  adtuk ki a második kiadást. A kötetet a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség felkérésére Takács Károlyné Sarbó Sári fordította és Szabó Ferenc SJ írt hozzá előszót.

A könyv megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Charles de Foucauld atya és algériai remetesége