Szerzetesek asztalánál – Időszaki kiállítás nyílt Budapesten

2016. január 2. szombat 13:02

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban december 10-én nyílt időszaki kiállítás a szerzetesi gasztronómiáról, mely 2016. május 1-jéig tart nyitva.

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több mint gondolnánk – írja a múzeum ismertetője. – A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor – gyakrabban – böjti eledelek kerülnek.

A szakács testvérek az idők során nem csak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. A látogatók belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.

A múzeum nyitvatartása ITT tekinthető meg.

Forrás és fotó: MKVM

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat