Szombathelyi küldöttség látogatott Szent Kvirin püspök egykori székhelyére

Kishírek – 2019. június 12., szerda | 12:46

Június 4-én, Szent Kvirin püspök emléknapján szombathelyi egyházközségek küldöttei vettek részt az ókeresztény vértanú püspök egykori székhelyén, a horvátországi Sziszeken (Sisak) tartott ünnepségen.

A küldöttséget Ágh Ernő, a szombathelyi Szent Kvirin-plébánia tanácsadó testületének elnöke vezette. A zarándokokat elkísérte Aigner Géza letenyei plébános is.

A körmenet és a szentmise előtt Vlado Košić sziszeki püspök és az egyházmegye helynöke fogadta a szombathelyi delegációt. A papság és a hívek székesegyháztól a városon keresztül énekelve, rózsafűzért és litániát imádkozva zászlókkal és a mártír püspök képével vonultak a 2002-ben épített Szent Kvirin-templomhoz. Hat püspök és az egyházmegye papsága mutatta be az ünnepi szentmisét, amelyen külön köszöntötték a szombathelyi küldöttséget. A szertartás végén Szent Kvirin ereklyéje előtt fejezték ki tiszteletüket a jelenlévők.

 

A szentmisét fogadás követte a plébánia közösségi termében, ahol Szombathelyről való emlékképek is megtekinthetők. Az ünnepi asztalnál a magyar küldöttség tagjai átadták ajándékaikat. Búcsúzáskor a sziszeki Szent Kvirin-templom plébánosa örömmel jelentette be, hogy novemberben Szombathelyre készülnek zarándoklatra, júliusban pedig a sziszeki püspök lesz a horvát nap vendége.

„Nagy élmény, hogy Sziszeken a Kvirin-templom szentélyének üvegablakán Savaria város neve fogadja a belépőt, ugyancsak nagy öröm hogy a szalézi plébánia kapcsolattartása révén a horvát testvérplébánia milyen szeretettel van Szombathely iránt.” – összegezték a zarándoklatot a delegáció tagjai.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria