Tanévnyitó az immár katolikus magyarlak-csörötneki általános iskolában

Hazai – 2021. augusztus 30., hétfő | 16:58

Székely János megyéspüspök jelenlétében tartották a tanévnyitó ünnepséget Csörötneken augusztus 28-án. A településen működő általános iskola és annak rábagyarmati telephelye ősztől már a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működik. A főpásztor köszöntötte az iskola diákjait, pedagógusait, dolgozóit, valamint a pappá szentelésének 50. évfordulóját ünneplő Takács Gyula helyi plébánost.

Szeptembertől 1-jétől három új köznevelési intézmény tartozik a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába – mondta el a martinus.hu-nak Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága igazgatója. Sárváron a Csicsergő Óvoda Szent Piroska Katolikus Óvoda néven folytatja működését; Körmenden a Kölcsey Utcai Általános Iskola immár a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola nevet viseli. A harmadik város Szentgotthárd, ahol elkezdődhet a katolikus nevelés-oktatás: itt egy többcélú intézmény, a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium működött több feladatellátási hellyel a Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában.

Egyházi fenntartásba négy intézményegység került: a Vörösmarty Gimnázium, a Széchenyi István Általános Iskola, a magyarlak-csörötneki általános iskola és ennek rábagyarmati telephelye. Ezeket az intézményegységeket továbbra is egy iskolaként, egy intézményként működteti az egyházmegye.

A csörötneki iskola új neve a település névadó szentjének nevét viseli: Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája.

Csörötneken az Örök Ige-templomban gyűltek össze a magyarlak-csörötneki intézményben tanuló diákok, pedagógusok, munkatársak, hogy immár egyházi iskolában tanulóként, illetve dolgozóként elkezdjék az új tanévet.

A szentmise keretében megtartott évnyitón Székely János szombathelyi megyéspüspök, az egyházközség tagjai és a település polgármestere is köszöntötték az aranymiséjét ünneplő Takács Gyula atyát, akinek nagy érdemei vannak abban, hogy a település iskolája egyházi fenntartásba került. Székely János püspök megáldotta a gyermekeknek ajándékozott kereszteket.

Mi az, amit ad egy egyházi iskola? – tette fel a kérdést szentbeszédében a főpásztor. – Az egyházi iskolában Jézus is megjelenik új tanítóként, aki a legfontosabbra akarja tanítani a gyerekeket: arra, hogy a szívük megteljen örömmel, jósággal, szeretettel. Jézus a legfontosabb dolgokat nem szavakkal mondta el, hanem az életével, a vérével. Mindent odaadott. Arra tanít minket is, hogy az értékes dolgoknak ára van ebben a világban.

Mindannyian Isten szeretett gyermekei vagytok, az ő remekművei. Ez nagyobb minden földi méltóságnál.

Ha ezt valaki megsejti, ha tudja, hogy van egy mennyei Atyám, aki szeret és gondol rám, akkor annak az embernek a szíve megtelik örömmel, túlcsordul, úgy, hogy másoknak is tud belőle adni – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Székely János püspök szentbeszéde meghallgatható ITT.

Az ünnepi esemény végén Takács Gyula atya, miután köszöntötte az egyházi iskola diákjait, pedagógusait, aranymisés áldást adott a megjelenteknek.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria