Tanúságtétel egy település hitéről – Megújult Pusztavám köztéri szobra és katolikus plébániája

Hazai – 2020. augusztus 25., kedd | 18:48

Pusztavámon átadták a város megújult köztéri szobrát és a közösségi célokra átalakított katolikus plébániáját augusztus 23-án. Csordás Mihály polgármester felkérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök megáldotta Nepomuki Szent János szobrát, majd – ünnepi szentmise bemutatása után – a megújult plébániaépületet.

Spányi Antal püspök a Nepomuki Szent János-szobor megáldásán kifejezte: azt kívánja, hogy az arra utazók a szoborra tekintve lássák meg az ott élő emberek tanúságtételét a település hitéről, értékrendjéről. Az ünnepi eseményen köszöntőt mondott Csordás Mihály polgármester, valamint Törő Gábor országgyűlési képviselő.

A szobormegáldást követő hálaadó szentmisén Ambrózy Tamás plébános köszöntötte a megyéspüspököt és a jelenlévőket.

Pusztavámon olyan emberek élnek, akik megbecsülik a múltjukat; tudják, mivel tartoznak a helyi közösségnek – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. „Őrizzük meg keresztény hagyományainkat, amit át kell adnunk gyermekeinknek. Mert arról kell majd számot adnunk, ami a lelkünkben volt, amiről életünk példát mutatott, amit mások tőlünk tanultak. Engedjük a hit örömét, a múlt tiszteletét erősödni lelkünkben, tekintsünk a jövőre bizalommal és reménnyel, ahogy elődeink megőrizték (...) Mert a hitünk életünk kincse, értéke és szilárd alapja, emberi kapcsolataink biztos támasza. A felvállalt küldetés legyen erő számunkra, mert feladatunk, hogy Isten országát építsük, ahová mindenkit válogatás nélkül meghívunk” – fogalmazott Spányi Antal püspök.

A szentmisét követően, a plébánia megáldásán Frey Szabolcs világi elnök ismertette az összefogással – a LEADER pályázat, a Székesfehérvári Egyházmegye és a hívek anyagi támogatásával – megvalósuló felújítás részleteit; megköszönte a közreműködők munkáját, s bemutatta az épület közösségi célokat szolgáló terveit. Az ingatlan elsősorban a plébániai közösség programjainak, rendezvényeinek megvalósítását szolgálja, de igénybe vehető szállásként, házaspárok, táborozó hittanos- és cserkészcsoportok, zarándokok számára, valamint családi rendezvények (keresztelő, születésnap, ballagás stb.) megtartása céljára.

Spányi Antal püspök azon kívánságát fejezte ki, hogy a felújított plébániaépületet a helyiek élettel tudják megtölteni, és minden korosztálynak igazi otthona lehessen.

Az ünnepség a pusztavámi egyházközség közösségépítő kerti programjával folytatódott.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Hrubos Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria