Tavaszi karitatív akciók a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2014. május 7., szerda | 9:58

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász egész évben számos programmal segíti a rászorulókat. Gégény Béla egyházmegyei igazgatónak a tavaszi akciókról szóló beszámolóját a karitasz.hu közölte.

A szükséget szenvedő családok megsegítésére nagyböjtben összegyűjtött tartósélelmiszer-adományokat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a legrászorultabbak támogatására fordította. A több mint 4 tonna adományból 600 családnak tudtak élelmiszercsomaggal segíteni a karitászcsoportokon keresztül.

A DM üzletlánc támogatásából 16 kisgyermekes anyukát tudtak támogatni 25-25 csomag pelenkával. Ez körülbelül fél évre elegendő mennyiség, amiért nem kell pénzt kiadni a rászoruló családnak.

A Katolikus Karitász második éve támogatja a kiskerttel rendelkező rászoruló családokat. Hét településen tíz-tíz család kapott 19 féle vetőmagot, amely 200 m2 kiskertben ültethető el, és egy család alapvető szükségletének kielégítését szolgálja. Borsó, bab, saláta, sárgarépa, zöldség, retek, csemegekukorica hagyma is kerülhet így a megművelt kiskertekbe.

A Béres Alapítványnak köszönhetően idén 440 üveg Béres cseppel tudták segíteni a súlyos betegeket, karitászcsoportonként 8-8 üveg adományozásával.

Jelenleg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő árva, félárva és szegény gyermekek nyaraltatására készülnek. Július 13-tól 27-ig Nyíregyházán, Nagykállóban, Ajakon és Kisvárdán befogadó családoknál töltenek egy hetet, majd Debrecen és Hortobágy nevezetességeinek megtekintését követően egy hetet a vásárosnamény-gergelyiugornyai Tisza-parton fognak táborozni. Ellátásukról az 56 karitászcsoport gondoskodik adományaival. A tábor anyagi fedezetének megteremtésére a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban jótékonysági hangversenyt ad a Cantemus kóruscsalád Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével június 15-én, vasárnap 19 órakor. A hangverseny előtt a Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben lévő otthonában élő gyermekek köszöntik műsorukkal a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász támogatóit.

Magyar Kurír