Tehetséggondozó program prezentációs készségek fejlesztésére a szegedi Karolina Iskolában

2015. június 10., szerda | 15:58

A szegedi Karolina Iskola a Nemzeti Tehetség Alap pályázati támogatásával tehetséggondozó képzést indított első nyolc évfolyamos tehetséggondozó osztálya számára a beszédfejlesztés és az előadókészség erősítése programmal. Sikeres prezentációk készültek.

A Nemzeti Tehetség Program NTP-KKT-B-14 pályázatán a nyolc és hat évfolyamos gimnáziumok tehetséggondozó projektjeit támogatták. Ennek keretében állította össze a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi tanintézménye, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium a beszéd és az előadókészség fejlesztését célzó programját. Az iskola az előző tanévben indult, első nyolc évfolyamos tehetséggondozó osztálya számára biztosította a 30 órás tanítási időn kívüli képzést.

Választásuk azért esett a beszéd és a kifejezőkészség fejlesztésére, mert úgy látják, a hagyományos iskolai és tanórai keretek között a diákoknak kevés lehetőségük nyílik gondolataikat, érzéseiket összefüggő beszéd segítségével elmondani. Kevés az egyéni nyilvános szereplések és megnyilvánulások száma is, ami a felsőbb évfolyamokban még inkább csökken – fogalmazta meg Bencsik Róbert osztályfőnök, a projekt felelőse.

A program fő célja az volt, hogy nem hagyományos iskolai módszerekkel fejlessze a diákok anyanyelvi kompetenciáját külső szakemberek bevonásával, olyan ismereteket, készségeket adjon át, fejlesszen, melyek a diákok kommunikációját eredményesebbé teszik mind a kortárscsoporton belül, mind a felnőttek társadalmában. A képzés kiselőadások, prezentációk tartására is felkészítette a diákokat. A szakemberek segítették őket a beszédtechnikai elemek tudatos alkalmazásában. Párhuzamosan ezzel megtanulták a prezentációs technikák és az IKT- (információs és kommunikációs technológiai) eszközök hatékony használatát.

A képzés részeként a diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt a fővárosi Aquincumi Múzeumban, ahol a saját maguk által kitalált és írt római kort idéző jeleneteket adták elő korhű öltözékben.

A képzés közben és végén a részt vevő tanulók számot adtak megszerzett tudásukról egy általuk választott szóbeli prezentációs lehetőséggel.

A képzés tapasztalatát összegezve Bencsik Róbert elmondta, a diákok elsajátították a magyar fejlesztésű Prezi internetes prezentációkészítő szoftver használatát. A logopédusok vezetésével számos beszédtechnikai és előadás-technikai elemet begyakoroltak. Megtanultak figyelni arra, hogyan tudnak egymásnak visszajelezni, pozitív és építő jellegű kritikákat megfogalmazni. Megtapasztalták, milyen nehéz dolga van egy előadónak, ha a közönség nem figyel, és milyen nehéz egy adott témáról akár egy percen át folyamatosan, összefüggően beszélni.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Tehetség Program közös támogatásával valósult meg.

Fotó: Karolina Iskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő