Telepítsünk költőládát a padlásra vagy templomtoronyba

Kultúra – 2023. szeptember 23., szombat | 13:00

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szeptember 18-i, az MTI-hez eljuttatott közleményében, melyből az is kiderül, hogy miért jó költőládát telepíteni a templomtornyokba.

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él, vagy pedig kimondottan emberkövetőnek számít – idézik fel. Az MME közleményében kiemeli: települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak, és fiókáikat is ezekkel etetik, így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a baglyok hiányában a rágcsálók állományapasztását a házi- és társállatok mellett az emberre is veszélyes mérgezett csalik kihelyezésével lehet csak megoldani, míg egyetlen erdei fülesbagoly évente akár ezernél is több rágcsálót zsákmányol, ami a népes telelőcsapatok esetében már óriási számot jelent.

Kiemelik, hogy a kisebb termetű bagolyfajok ráadásul rengeteg kártevő rovart is elfogyasztanak, ezért sem mindegy, hogy lakott területeinken mennyi él, él-e egyáltalán ezekből a madarakból.

Megtelepedésük egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti, a baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni. Mint az MME közleményében szerepel: költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra, nagy testű harkályok odúira, varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire, egyes fajoknak pedig nyitott padlásokra van szükségük.

Az MME közleményében hangsúlyozza, hogy a leginkább emberkövető gyöngybagoly megtelepedését templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal, a macskabagoly, a kisebb testű kuvik és füleskuvik megtelepedését pedig nagyméretű mesterséges odúkkal lehet segíteni. A baglyoknak kirakott műfészkek, mesterséges odúk esetében alapelv, hogy ezekbe mindig kell száraz füvet, lehullott lombot vagy akár faforgács fészekanyagot tenni, amiben a tojó fészekmélyedést alakíthat ki a tojásoknak – áll a közleményben.

Magyarország a műfészkeket, költőládákat a világ országai között elsőként kezdte el széles körben alkalmazni, fejleszteni, köszönhetően az 1905-ben, a Baranya megyei Kárászon megalakult Első Magyar Fészekodúgyárnak is – emeli ki az MME közleményében.

További részletek a https://www.mme.hu/baglyok-koltesenek-segitese internetes oldalon olvashatók.

Forrás: MTI

Fotó: MME

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria