Tematikus hét Szent Erzsébetről a dombóvári katolikus óvodában

Kishírek – 2020. november 23., hétfő | 16:38

A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodában minden évben tematikus hetet szerveznek Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódva, hogy az intézmény névadójának életével, személyével, példájával megismertessék a gyermekeket.

Az óvoda névadójának ünnepére való előkészületek az intézmény négy csoportjában zajlottak. A lelki készülődést csendes-percek foglalkozások segítették. A hét fő témája a Szent Erzsébet alakjához kötődő rózsacsoda legenda volt. A történet jellemző motívumaihoz, cselekményéhez, szereplőihez kapcsolták az óvodapedagógusok a tevékenységeket. Közben olyan izgalmas kérdésekre keresték a választ: Hogyan készül a kenyér? Milyen lehetett Szent Erzsébet vára, koronája?

A foglalkozások segítettek közelebb hozni a gyerekekhez Szent Erzsébet alakját, tulajdonságait: irgalom, jóság, önzetlenség, Isten iránti szeretet. Életének példáját követve egész héten gyűjtötték az óvodások a jó cselekedeteket. A változatos tevékenységekhez irodalmi, zenei anyagot és mozgást is kapcsoltak. A gyermekek kézügyességére, kreativitására, fantáziájukra építve ötletes dekorációk, alkotások születtek.

A Csillag csoportban a gyerekek elkészítették Wartburg várát kartondobozból. Projekt nap keretében a lányok királylánynak öltözhettek. A Holdacska és a Szivárvány csoportosok KETT-foglalkozással, dramatikus játékokkal, kézműves-tevékenységekkel hangolódtak az ünnepre. A Szivárvány csoportban pedig ékes koronák, valamint kenyerek készültek.

Szent Erzsébet alakja a néphagyományban is megjelenik – ezzel is megismerkedhettek a gyerekek. Az óvodában zajló néptáncfoglalkozásokon minden csoportból vesznek részt gyerekek. Az itt tanult Erzsébet napi népi- és dalos játékok játszása közben erősödtek társas kapcsolataik, fejlődtek szociális képességeik.

Az óvoda a szülőket egy családi rajzpályázat felhívással vonta be az ünnepi készülődésbe. A rózsacsoda elnevezésű pályázatra sok szép munka érkezett, melyeket az intézmény elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazott.

A hetet, november 19-én közös óvodai ünnepség zárta, ahová rózsákkal kirakott „szeretet úton” elindulva érkeztek meg a gyerekek. Kürty-Kalló Tímea, az óvoda hitoktatója köszöntötte őket, Hegedűs János atya pedig felidézte Szent Erzsébet alakját. Ezt követően a családi rajzpályázat díjait Tóthné Károly Mónika intézményvezető adta át, megköszönve a családok együttműködését és az óvoda dolgozóinak munkáját. Végezetül János atya megáldotta az óvodapedagógusok által ó készített Erzsébet-napi kenyereket és rózsákat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria