Teremtésvédelem a gyakorlatban – Az egri érsekkel ültettek fát Füzesabonyban

Hazai – 2021. április 19., hétfő | 20:06

A füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Iskolában a fenntarthatósági témahét indításaként ültettek fát, melyet Ternyák Csaba egri érsek áldott meg április 19-én.

Nagyné Deli Mónika iskolaigazgató köszöntötte a jelenlévőket, és örömének adott hangot, hogy a füzesabonyi katolikus iskolában tartják az idei főegyházmegyei teremtésvédelmi programsorozat nyitórendezvényét.

Az intézményvezető elmondta: iskolájukban év közben is kiemelt téma a fenntarthatóság, a környezet védelme.

Közös ének után az iskola egy diákja verssel köszöntötte az esemény résztvevőit.

Nagy Csaba, a település polgármestere köszönetet mondott az Egri Főegyházmegyének és főpásztorának, Ternyák Csaba érseknek, hogy fenntartják az intézményt, melyben fontos értékekre tanítják a város gyermekeit.

Papler Pál János plébános, az iskola lelkipásztora úgy fogalmazott, a fa ültetése azt jelenti, hogy a jövőbe tekintünk, hosszú távra, s ez az Istenbe vetett hit jelképe is egyben. Kiemelte, azért választották a kocsányos tölgyet, mert őshonos fajta.

Teremtésvédelmi nap keretében vagyunk itt, s elmélkedünk arról, hogy Isten élőlényeket, növényeket, állatokat teremtett, s a teremtés koronáját, az embert. Azzal a küldetéssel, hogy felelősen bánjon vele, gondozza, építse – mutatott rá beszédében Ternyák Csaba érsek. – Azt tapasztaljuk, hogy az ember nem mindig tesz eleget ennek. A világ ki van téve a rossz dolgoknak, ezért szükség van arra, hogy új kezdet induljon. Erre van is ígéretünk. A Jelenések könyvében olvashatunk arról, hogy Isten új eget és földet teremt – emlékeztetett a főpásztor.

Hangsúlyozta, hogy a kizöldülő fa a természet újjászületését hirdeti. A fa mindig az élet jele. Amikor fát ültetünk, Isten áldását kérjük a természetre, a körülöttünk lévő világra és magunkra. A Biblia a zöldellő fához hasonlítja az igaz embert.

Ma azért imádkozunk, hogy iskoláinkban, ahol ma újraindul az élet, Isten áldása legyen a pedagógusok, munkatársak, gyermekek és szülők életén – fogalmazott az érsek.

A szertartás végén a főpásztor, a füzesabonyi iskola igazgatója, az iskolalelkész, a város polgármestere és alpolgármestere, valamint Németh Zoltán teremtésvédelmi referens együtt ültették el a facsemetét a Széchenyi István Katolikus Iskola udvarán.

Szöveg:  Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria