Ternyák Csaba érsek megáldotta a felújított hevesi Szent Gellért-iskolát és az új boconádi óvodát

Hazai – 2023. február 7., kedd | 20:06

Február 5-én, vasárnap Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a felújított hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskolát, valamint tagintézményét, a boconádon újonnan épült Liliomkert Katolikus Óvodát. Az ünnepi esemény koncelebrált főpásztori szentmisével kezdődött a Keresztelő Szent János születése titulusú heves-belvárosi katolikus templomban.

A szentmise homíliáját a főpásztor egy történettel kezdte. Egyszer egy gyermek feltette neki a következő fontos kérdéseket: Miért olyan jó rossznak lenni? És miért olyan rossz jónak lenni? Az áteredő bűnnek köszönhetően az emberi természet eredendően rosszra hajlóvá vált – mondta az egri érsek. – Az emberi természet ilyen. 

„Felragyog világosságod, mint a hajnal” – hangzott el az olvasmányban, a zsoltárban pedig: „az igaz ember világít, mint fény a sötétben”. Költői, szép sorok ezek, és megadják a kérdésre a választ. Hiszen csak a jóság által tud az ember példa lenni mások előtt – fogalmazott Ternyák Csaba érsek.

Azt mondja a Szentírás: oszd meg az éhezővel a kenyeredet, a hajléktalant fogadd be, a mezítelent öltöztesd fel. Íme, néhány példa, hogyan lehet jót cselekedni – mutatott rá a szónok. – Azokból a tettekből, ahogyan a rászorulókkal, a szegényekkel viselkedünk, derül ki, hogy ott él bennünk Isten világossága. Ezért világít az igaz ember, mint fény a sötétben.

Az evangélium szerint: „ti vagytok a föld sója, ti vagytok a világ világossága”. Azért vagyunk a világ világossága, mert Jézus követői vagyunk, mert Jézushoz tartozunk. Jézus azt mondja: a ti világosságotok az enyém, az én világosságom ragyog át rajtatok, és így lesztek példa az egész világ számára.

Nekünk, keresztényeknek az a feladatunk, hogy só legyünk ott, ahol élünk – folytatta a főpásztor. – Konkrét élethelyzetekben tudjuk képviselni az evangélium igazságát, konkrét élethelyzetekben mi lehetünk Jézus követei. Jézus Krisztust képviseljük egy olyan világban, ahol számos helyen, itt, Európában is keresztényüldözés van.

Jó Jézustól tanulni. Nála van az igazság. Nála van az íz, a fény és a világosság, amelyre mindannyiunknak szükségünk van. Jó nekünk hozzá tartozni. Öröm az életünk, mert Ő utat mutat nekünk az örök életbe. Kereszthalálával legyőzte a bűnt és a halált. A legnagyobb problémáinkat Ő már megoldotta. Ha beengedjük Krisztust az életünkbe, boldogok lehetünk – zárta homíliáját Ternyák Csaba egri érsek.

A szentmisét követő ünnepségen a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Bódor Istvánné az elmúlt tíz év mérföldköveiről szólva elmondta: 2013 szeptemberében került az Egri Főegyházmegye fenntartásába az akkori Újtelepi Katolikus Általános Iskola. 2016-ban az intézmény három új iskolával gyarapodott, és Szent Gellért pártfogásába ajánlották az intézmény diákjait és dolgozóit. 2018 szeptemberében a boconádi óvoda is csatlakozott a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda közösségéhez.

Az intézményvezető köszönetét fejezte ki az Egri Főegyházmegye támogatásáért, melynek köszönhetően az iskolában kialakítottak egy tálalókonyhát, ebédlőt, művészeti termet, természettudományos szaktanteremet, egy osztálytermet teljes bútorzattal és eszközökkel, új, zárt folyosókat, akadálymentes mosdókat, egy teraszt, valamint egy nevelői szobát a pedagógusoknak; megújultak a régi épületrészek is, ahol tetőcsere, teljes világítás- és fűtéskorszerűsítés, valamint a tantermek burkolatának cseréje is megtörtént.

A boconádi óvoda 2018-ban került egyházi fenntartásba mint az intézmény tagóvodája. Az új  óvodaépület ünnepélyes átadására, érseki megáldására is február 5-én került sor.

Az újonnan épült óvoda 42 gyermekkel kezdte meg működését 2023 januárjában, Liliomkert Katolikus Óvoda néven – ismertette Bódor Istvánné.

Szöveg: Domán Vivien

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria