Ternyák Csaba és Udvardy György látogatása Rómában

Kitekintő – 2023. május 25., csütörtök | 12:33

Május 22. és 25. között rendezték meg a Vatikánban az Olasz Püspöki Konferencia közgyűlését, amelyen Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) alelnöke is részt vett, az MKPK delegáltjaként. Ternyák Csaba egri érsek, a Pápai Magyar Intézet referens püspöke szintén Rómában tartózkodott ezekben a napokban, ő Marcello Semeraro bíborossal folytatott tárgyalásokat.

Május 22-én, hétfőn délután Ferenc pápa találkozott a több mint kétszáz olasz püspökkel és a küldöttekkel, akik a különböző országok püspöki konferenciái képviseletében érkeztek Rómába.

Ternyák Csaba egri érsek, a Pápai Magyar Intézet referens püspöke Marcello Semeraro bíborossal, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusával boldoggáavatási ügyben folytatott tárgyalásokat.

Égi édesanyánk, a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérték május 23-án, kedden reggel a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában a vatikáni grottákban, ahol a két főpásztor szentmisét ünnepelt a római magyar közösség tagjaival és azokkal a zarándokokkal együtt, akik ezekben a napokban Rómában tartózkodtak.

A szentmisét Boldog Apor Vilmos vértanú püspök liturgikus ünnepén Ternyák Csaba érsek celebrálta. Szentbeszédében az egri főpásztor Boldog Apor Vilmos személye kapcsán hitünk bátor megvallására, hősies helytállásra bátorított, hiszen – miként fogalmazott – ma kereszténynek lenni kihívást is jelent, sokszor az árral szemben úszva kell tanúságot tennünk hitünkről, ha nem is vértanúság formájában, hanem a hétköznapi életünkben.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Egyházi Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria