Thomas Murphy: a régi rítus az új evangelizáció eszköze

Kitekintő – 2012. szeptember 6., csütörtök | 15:41

Rómába zarándokolnak november elejére a Summorum pontificum, a régi rítusú mise bemutatását megkönnyítő motu proprio, pápai rendelkezés hívei és szervezetei, hogy a Hit évének keretében megünnepeljék a dokumentum kibocsátásának ötödik évfordulóját.

A zarándoklaton, melyről számos blog, többek közt a La Stampa Vatican Insidere is beszámolt, a Catholic World Report szerint képviselteti magát majd a Foederatio Internationalis Una Voce (FIUV), a Coordinamento Nazionale del Summorum Pontificum Italiano és a Foederatio Internationalis Iuventutem (a régi rítust támogató fiatalok nemzetközi szövetsége) is. A főszervező a nemrég megalapított, a régi rítust támogató szervezetek ernyőszervezeteként működő Coetus Internationalis Pro Summorum Pontificum (CISP).

Utoljára 1998-ban volt hasonló összejövetel, amikor a régi rítust támogató szervezetek a II. János Pál által kiadott Ecclesia Dei Adflicta megjelenésének tizedik évfordulóját ünnepelték.

Thomas Murphy, az Una Voce titkára és a CISP szóvivője a Catholic World Reportnak adott exkluzív interjújában elmondta: A Summorum Pontificum a régi rítus liberalizálásának „Magna Chartája”. Murphy úgy látja: a tridenti, avagy ahogy hívja: „gregorián” rítus, az 1962-es misekönyv szerinti misézés az új evangelizáció kiváló eszköze.

Az esemény zárásaként régi rítusú misét fognak celebrálni a Szent Péter-bazilikában. A celebráns nevét szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

Magyar Kurír
(szg)