Tizedszer rendezett farsangi batyus bált a Nagybányai Háló Mozgalom

2019. február 27., szerda | 14:06

A Nagybányai Háló Mozgalom létrejöttének 15. évfordulójához kapcsolódva rendezték meg 10. alkalommal a hagyományos hálós farsangi batyus bált február 22-én.

Az idei farsangi batyus bál megszervezésének a célja a népi hagyomány keretei között a régi és új baráti kapcsolatok ápolása és kialakítása, szórakozás, közös éneklés, tánc és a velejáró vidámság volt. A jelmezbemutató a résztvevők fantáziájára volt bízva, a zsűrinek nagyon nehéz volt dönteni, volt közöttük varázsló, piaci árus, pillangó, hóvirág, migráns, rabló és más érdekesebbnél érdekesebb jelmezek. Mindenkit díjaztak.

Tíz éve szervezik meg a bált a helyi magyar kulturális központ épületében, a Teleki Magyar Házban, gróf Teleki Sándor egykori lakóházában. A hagyományos rendezvények több pillérre épültek az évek folyamán, az egyik legfontosabb ebből a hagyományőrzés és a közösségépítés volt. A rendezvény állandó mottója: „Evezz a mélyre és vesd ki a hálót!”

A rendezvényt évről évre a „Caritas Központ” nagybányai fiókja és magánszemélyek támogatásával szervezik emg Tombolát szerveznek és ennek eladásából fedezik a rendezvények költségét, emellett civil szervezeteket is támogattunk.

Az összegyűlt összegeket minden alkalommal a nagybányai kulturális központ támogatására fordították. Az utóbbi években a támogatásuk kiterjedt a helyi Bányavidéki Új Szó hetilapra is, tudván azt, hogy nehezen tudják fenntartani. 2018-ban fogyatékosokkal foglalkozó szervezetet is támogattak, a nagybányai Esperando Egyesületet.

Forrás és fotó: Uglár Sándor/Nagybányai Háló Mozgalom

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

21:19
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

19:45