Tizedszer rendezett farsangi batyus bált a Nagybányai Háló Mozgalom

2019. február 27. szerda 14:06

A Nagybányai Háló Mozgalom létrejöttének 15. évfordulójához kapcsolódva rendezték meg 10. alkalommal a hagyományos hálós farsangi batyus bált február 22-én.

Az idei farsangi batyus bál megszervezésének a célja a népi hagyomány keretei között a régi és új baráti kapcsolatok ápolása és kialakítása, szórakozás, közös éneklés, tánc és a velejáró vidámság volt. A jelmezbemutató a résztvevők fantáziájára volt bízva, a zsűrinek nagyon nehéz volt dönteni, volt közöttük varázsló, piaci árus, pillangó, hóvirág, migráns, rabló és más érdekesebbnél érdekesebb jelmezek. Mindenkit díjaztak.

Tíz éve szervezik meg a bált a helyi magyar kulturális központ épületében, a Teleki Magyar Házban, gróf Teleki Sándor egykori lakóházában. A hagyományos rendezvények több pillérre épültek az évek folyamán, az egyik legfontosabb ebből a hagyományőrzés és a közösségépítés volt. A rendezvény állandó mottója: „Evezz a mélyre és vesd ki a hálót!”

A rendezvényt évről évre a „Caritas Központ” nagybányai fiókja és magánszemélyek támogatásával szervezik emg Tombolát szerveznek és ennek eladásából fedezik a rendezvények költségét, emellett civil szervezeteket is támogattunk.

Az összegyűlt összegeket minden alkalommal a nagybányai kulturális központ támogatására fordították. Az utóbbi években a támogatásuk kiterjedt a helyi Bányavidéki Új Szó hetilapra is, tudván azt, hogy nehezen tudják fenntartani. 2018-ban fogyatékosokkal foglalkozó szervezetet is támogattak, a nagybányai Esperando Egyesületet.

Forrás és fotó: Uglár Sándor/Nagybányai Háló Mozgalom

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
van-e-jovoje-kereszteny-hitnek-megjelent-az-uj-ember-kiadvanyok-legujabb-kotete
Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják.

2019. március 18. hétfő