Több mint 365 millió keresztényt üldöznek világszerte – Közzétették az Open Doors 2023-as jelentését

Kitekintő – 2024. január 20., szombat | 8:01

Január 17-én tették közzé az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet 2023-as évre vonatkozó jelentését, amely a világszerte tapasztalható keresztényüldözésről ad képet.

A jelentés megállapítja, hogy az előző év adataihoz képest a keresztények üldöztetése súlyosbodik. Több mint 365 millió keresztényt üldöznek hitük miatt világszerte – és az üldöztetés egyre erőszakossabbá válik a listán szereplő országokban.

A drámai statisztika szerint a világon élő minden hetedik keresztényt üldözik a hite miatt, az Afrikában élők közül minden ötödiket, és Ázsiában öt Krisztus-hívő közül kettőt.

2023-ban 4998 keresztényt öltek meg világszerte a hitéért, ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan tizenhármat. Továbbra is Nigéria a legveszélyesebb ilyen szempontból: a gyilkosságok 82 százaléka itt történt. Az erőszak csak a választások idején enyhült az afrikai országban, ami miatt 2023-hoz képest világszerte csökkent a megölt keresztények száma.

A templomok és a keresztény fenntartású iskolák, kórházak és temetők elleni támadások száma 2023-ban robbanásszerűen megnőtt, az előző évhez képest hétszeresére: összesen 14 766 ilyen jellegű támadást regisztráltak. Ennek hátterében a nagyszámú indiai erőszakos cselekmény, a kínai templombezárások, valamint a nigériai, nicaraguai és etiópiai támadások állnak.

A keresztények elleni erőszak Afrikában, a szubszaharai térségben intenzívvé vált. A politikai instabilitás, a háborúk és a szélsőséges erők veszélyes helyzetet teremtettek a keresztények számára a Szaharától délre fekvő országokban.

A jogbiztonság általános hiánya miatt az olyan dzsihadista csoportok, mint az Al-Káida és a Boko Haram, virágzásnak indultak. A gyenge kormányok nem képesek megállítani őket. A terroristák pedig büntetlenül támadják a keresztény közösségeket és templomokat.

2023-ban a legtöbb keresztényt a szubszaharai Afrikában ölték meg a hite miatt. Tíz vallási indíttatású gyilkosságból kilencet Nigériában követtek el.

Keresztényeket öltek meg nagyobb számban Kongóban, Burkina Fasóban, Kamerunban és a Közép-afrikai Köztársaságban is. Az előző évi adatokhoz viszonyítva kijelenthető, hogy 2023-ban sokkal több Krisztus-hívőt űztek el otthonukból. A szubszaharai Afrikában a 34,5 millió kitelepített (menekülni kényszerült) ember közül mintegy 16,2 millió keresztény hitű.

Észak-Korea

Észak-Korea a világ legveszélyesebb helye a keresztények számára. Jézus követőjeként lelepleződni gyakorlatilag halálos ítélet jelent. 2023-ban az ország megerősítette Kínával közös határát, így a keresztényeknek most már nehezebb elmenekülniük, és nehezebben jut el hozzájuk a támogatás.

Algéria

Algéria négy helyet lépett előre az Open Doors listáján, az üldöztetés aggasztó mértékű növekedése miatt. Korábban 47 protestáns templom volt az országban. Most már csak négy van nyitva, és ezek is erős nyomás alatt állnak.

Kína

2023-ban legalább 10 ezer templomot zártak be Kínában. A legtöbbjük magánházaknál létesült, de az önálló épületben működő templomok is nyomás alatt állnak. Az új előírások értelmében a templomoknak olyan táblákat kell elhelyezniük, amelyeken ez áll: „Szeressétek a kommunista pártot, szeressétek az országot, szeressétek a vallást.” A digitális felügyelet egyre erősödik: az egyik tartományban a keresztényeknek regisztrálniuk kell egy államilag ellenőrzött alkalmazáson, mielőtt részt vennének az istentiszteleten.

2023-ban több mint 14 700 templom vagy keresztény ingatlan, például iskola, kórház volt erőszakos támadások célpontja világszerte. Ez hatszoros növekedést jelent az előző évben regisztrálthoz képest.

A fenti kiemelt keretes összegzésben említett nagy volumenű támadások hatalmas nyomást gyakorolnak a keresztény közösségekre, félelmet és bizonytalanságot keltenek körükben.

2023-ban az előző évhez képest több mint kétszer annyi keresztény kényszerült szülőföldje elhagyására: 295 120 főt üldöztek el, telepítettek ki otthonából.

A Szaharától délre fekvő területen élő Krisztus-hívők számára legveszélyesebb országokban mintegy 3 százalékuk kényszerül lakóhelye elhagyására. A politikai instabilitás, a háború, a szélsőségesek és a természeti katasztrófák mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a keresztények elhagyják hazájukat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A keresztények hitük miatt gyakran kiszolgáltatottabbak, mint más lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek. Az olyan országokban, mint Szíria, a Krisztus-hívők könnyű célpontjai az erőszaknak. A szélsőségesek templomokat és a közösségek vezetőit támadják meg, és nyomást gyakorolnak a keresztényekre, hogy elhagyják lakóhelyüket.

A jelentés ugyanakkor pozitív fejleményekre is felhívja a figyelmet. 2023 júniusában a mali választók új alkotmányt szavaztak meg. Miért fontos ez? Két okból. Egyrészt az alkotmány egyértelműen elismeri a nem muszlim kisebbségeket (köztük a keresztényeket) az országban.

Másrészt a mali alaptörvény megnyitja az utat a választások előtt (2024-ben) egy olyan országban, amelyet jelenleg katonai kormányzat irányít.

India egyik kulcsfontosságú déli államában visszavonták az áttérés elleni törvényeket. Ez azután történt, hogy az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt (az országban kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt fő ellenzéke) megnyerte a választásokat Karnataka államban. A lépés reményt ad a keresztényeknek, akiket a vitatott törvény alapján zaklattak és megfélemlítettek. Az Open Doors már régóta figyelmeztetett arra, hogy az áttérés elleni törvények a keresztényüldözés eszközei.

A délkelet-ázsiai Laoszban növekedett a legnagyobb mértékben a keresztények üldöztetése a világon, tíz hellyel előrébb lépve a listán.

A statisztikák mögött azonban egy másik történet is meghúzódik: a hit, a remény és a gyülekezetek növekedésének története.

Forrás és fotó: Open Doors

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria