Több mint százéves templomot bontanak le Philadelphiában

Kitekintő – 2022. szeptember 7., szerda | 11:24

Philadelphiában augusztus végén megkezdték egy 19. században lengyel bevándorlók támogatásából épített kéttornyú templom bontását. A helyiek éveken át próbálták megmenteni a történelmi épületet, amelynek helyére többemeletes lakóházat terveznek.

Az 1882-ben épült templomra tavaly adott ki bontási engedélyt a város. A 2014-ben rossz állapota miatt lezárt Szent Lőrinc-templom szerepel Philadelphia történelmi emlékeinek jegyzékében, a város történelmi bizottsága arra kötelezte az ingatlanfejlesztőt, hogy az egyházi épület homlokzatát őrizze meg, vagy építse újra.

A The Philadelphia Inquirer című helyi lap beszámolója szerint a templom helyére kiadott építési engedély ellen, amely nyolcemeletes társasház építésére szól, fellebbezést nyújtottak be.

*

A kéttornyú, 30 méter magas Szent Lőrinc-templomot lengyel bevándorlók adományaiból építették a 19. század második felében.

A philadelphiai főegyházmegye 2014-ben jelentette be a bezárást a templom rossz állapotára, elsősorban az omladozó homlokzatra hivatkozva. Akkori számításaik szerint a homlokzat helyreállítása 3,4 millió dollárba került volna, de a templom megmentésén dolgozó helyi közösség szerint 700 ezer dollárból megoldható lett volna a javítási munka.

Forrás: MTI

Fotó: Savestlaurentius.org/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria