Tomas Halík cseh katolikus pap kapta az idei Templeton-díjat

Kitekintő – 2014. március 15., szombat | 10:02

Tomas Halík prágai katolikus pap, Václav Havel korábbi elnök volt tanácsadója kapta meg március 13-án az 1,3 millió euróval járó, „vallási Nobel-díjnak” is nevezett Templeton-díjat, mellyel a szovjet megszállás alatti, vallásszabadságért folytatott küzdelmét jutalmazták – tájékoztat a La Croix.


Tomas Halík 1948-ban született Prágában. A prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát szociológiából, filozófiából és pszichológiából, majd titokban teológiát tanult szintén Prágában. Doktori tanulmányait Rómában, a Lateráni Pápai Egyetemen, majd a kommunizmus bukása után a Wrocławi Pápai Teológiai Karon folytatta.

A kommunizmus ideje alatt nem taníthatott, sőt, 1972-ben a „rendszer ellenségévé” kiáltották ki, így pszichoterapeutaként dolgozott kábítószerfüggő betegek mellett. 1978-ban titokban szentelték pappá Erfurtban, még saját édesanyja sem tudott az eseményről. Ezt követően Tomásek bíborossal együtt „két évtizedet szánt egy egyetemi oktatókból, teológusokból, filozófusokból és diákokból álló hálózat kiépítésére, melynek célja a vágyott demokratikus állam intellektuális és spirituális értékeinek megőrzése volt” – áll a Templeton Alapítvány közleményében.

Ebben az időben már szorosan együttműködött Václav Havel későbbi elnökkel, akinek 1989 után egyik főtanácsadója lett, és 2003-ban az ő neve is felmerült a Cseh Köztársaság elnöki posztjával kapcsolatban.

A kommunizmus bukása után a cseh püspöki konferencia főtitkára lett (1990-1993), közben szociológiát tanított a Károly Egyetemen, és az egyetemi lelkészséget vezette. 1990-től a Cseh Keresztény Akadémia elnöki tisztségét is ő töltötte be.

Az amerikai Templeton Alapítvány évente egy személynek ítéli oda a világ egyik legnagyobb anyagi elismeréssel járó díját, olyasvalakinek, aki munkásságával „kivételes módon járul hozzá az élet spirituális dimenziójának felmutatásához”. A díjat 2013-ban a Nobel-békedíjjal is kitüntetett dél-afrikai érsek, Desmond Tutu, 2012-ben pedig a Dalai Láma kapta. Az első kitüntetett 1973-ban Teréz anya volt.

Magyar Kurír
(já)

Kapcsolódó fotógaléria