Tomasi érsek: Az egyház küzd a pedofília ellen

Kitekintő – 2014. május 7., szerda | 13:35

Silvano Maria Tomasi érsek kedd délután felszólalt Genfben a kínzás elleni egyezménnyel foglalkozó ENSZ bizottság 52. ülésén. Az állandó szentszéki ENSZ-megfigyelő a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva úgy vélte: építő párbeszédet folytatott, amelyben lényeges pontosításokra került sor.

A főpásztor több kérdésre válaszolt, miután hétfői beszédében leszögezte, hogy a Szentszék elkötelezetten küzd a kínzás ellen, valamint az emberi személy elidegeníthetetlen jogainak védelméért. Tomasi érsek emellett pontosította a joghatósággal kapcsolatos kérdéseket.

A Vatikáni Rádiónak kedd este adott interjújában Tomasi érsek elmondta, a legfontosabb az volt, hogy a szakértőkkel megértessék: az egyház a Szentszék és az egyes püspöki konferenciák szintjén tíz éve elkötelezetten küzd a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések ellen, e bűncselekmények megelőzéséért, valamint az áldozatok segítéséért és az elkövetők megbüntetéséért. Nem szeretnénk, ha rögzülne az a nézet, hogy az egyház nem tett eleget, vagy – a múltban és a jelenben – megpróbál nem szembenézni a problémával. Ezért volt szükséges pontos adatokkal szolgálni, bizonyítandó például a Hittani Kongregáció tevékenységét, amely 2004-től a 2013-as év végéig 848 papot laicizált. Ez is azt támasztja alá, hogy az egyház komolyan le akar számolni ezzel a bűntettel és mindent meg kíván tenni a megelőzés érdekében – hangoztatta Tomasi érsek.

Ami a kínzás és a pedofília kérdésének együttes kezelését illeti, a szentszéki képviselő elmondta: a vonatkozó konvenció 16. cikkelye értelmében nem minden szexuális visszaélés minősül kínzásnak. A rendelkezés szerint az embertelen és megalázó bánásmód számít kínzásnak, ezért jogos, hogy a szakértők érintik a visszaélés témáját, másrészt viszont tartani kell magunkat a konvencióhoz, vagyis nem szabad újabb bűncselekményeket hozzáadni, amelyek nem szerepelnek benne. Egyébként pedig minden pap felelősnek minősül a Szentszék joghatóságához kötődően, még ha az USA-ban, Olaszországban és Írországban nem törvényes is ez a szentszéki joghatóság, mivel e helyeken csak az adott állam állíthatja bíróság elé a kiskorúak elleni elkövetőket.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt pénteken fogadja Ferenc pápa a Vatikánban. Az elmúlt napok vitáinak fényében vajon különös jelentőséget ölt-e ez a látogatás? – kérdezte a Vatikáni Rádió Tomasi érseket, aki így válaszolt: – Valószínű, hogy a média összeköti ezt a két eseményt. A dolog gyökerében viszont a Szentszék és az egyház eltökéltsége áll, amellyel – a Gaudium et spes zsinati dokumentumhoz híven – aktívan jelen kíván lenni a nemzetközi életben, hogy a közjó érdekében munkálkodhasson. Ennek része Ban Ki Mun vatikáni látogatása, amely ily módon kötődik az egyház küldetéséhez: evangelizálni és építeni az egységes emberi családot, tiszteletben tartva minden személy méltóságát.

Magyar Kurír