Történelmet írt a katolikus tornászlány a dohai világbajnokságon

Kitekintő – 2018. november 3., szombat | 19:00

Minden idők legeredményesebb vb-tornásza lett az amerikai Simone Biles, aki a dohai világbajnokságon november 3-án talajon megnyerte karrierje tizennegyedik aranyérmét, mellyel a sportágában minden korábbi rekordot megdöntött.

A sportág első számú sztárja, Simone Biles a torna-világbajnokság kezdetén még egy dohai kórházban járt vesekőpanaszai miatt, utána pedig hihetetlen sorozatot követően aranyat aranyra halmozva, megszerezte 14. aranyérmét.

Ez volt a 21 éves, négyszeres olimpiai bajnok Biles negyedik világbajnoki címe egyéni összetettben, ezzel az örökrangsor élére állt, megelőzve az orosz Szvetlana Horkinát, aki 1997-ben, 2001-ben és 2003-ban győzött – írja az MTI.

Már a riói olimpián elkápráztatta a világot az apró termetű (142 centiméter magas) szertornászlány. Mi az, ami őt a legjobbak közé emeli? – tette fel akkor a kérdést az Aleteia szerzője. Biles a US magazine-nak adott interjúja során fény derült egy fontos tényezőre, amikor megkérték a tornásznőt, mutassa meg, mi van a táskájában, abban a reményben, hogy rábukkannak sikere titkára.

Sporttáskájának tartalma jórészt nem okozott meglepetést, de a riporter észrevette, hogy egy fehér rózsafüzér is kiesett belőle. Az egyéni összetettben addigra már háromszoros világbajnoki címet magáénak tudható Simone elmagyarázta: „Nagymamám, Nellie vette nekem ezt a rózsafüzért a templomban. Általában nem ezt imádkozom a versenyek előtt; csak úgy magamban imádkozom, de ott van nálam a biztonság kedvéért.”

A tornásznő hányatott életében a hit volt az egyik megtartó erő – erről írt például 2016-ban megjelent önéletrajzában is (Courage to Soar). Simone Biles Ohióban született, édesanyja alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Amikor Simone hároméves lett, nagyszülei testvérével együtt Texasba vitték, ahol később hivatalosan is örökbe fogadták őket.

Biles mostanra nagyszüleit szólítja „mamának és papának”, ők pedig a „lányuknak” őt, és minden vasárnap elmegy velük a templomba. Nagyszülei meghatározóak voltak számára, és a kezdetektől fogva támogatták pályáján.

Simone hatéves korában kezdte el a gimnasztikát, miután nagyszülei észrevették kivételes sporttehetségét, és pályája azóta töretlen. A Washington Postnak adott nyilatkozatukban a nagyszülők úgy fogalmaztak: „Simone mindig szeretett a bútorokon ugrálni, olyannyira, hogy Nellie egy idő után belefáradt abba, hogy folyton veszekedjen a kislánnyal, hogy a kanapé és a székek nem játszótér.”

A tornászlányról és nem hétköznapi életéről korábbi írásunkban ITT olvashat.

Forrás és fotó: MTI, Nemzeti Sport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria