Simone Biles olimpiai bajnok rózsafüzére

Kitekintő – 2016. augusztus 11., csütörtök | 14:50

Simone Biles, az Egyesült Államok világhírű tornásza augusztus 9-én szerezte első olimpiai aranyérmét Rióban, Gabrielle Douglasszel, Lauren Hernandezzel, Madison Kociannal és Alexandra Raismannal együtt a női csapat tagjaként. A sportolótól az egyéni versenyszámokban is további érmeket várnak.


Simone Biles hamar a riói gimnasztikai versenyek kedvencévé vált; tökéletesen bemutatott gyakorlatai láttán mindenki ámulattal figyelte csodálatos képességeit és a versenyen tanúsított összeszedettségét. A zsűri értékelése miatti aggodalom egyáltalán nem tükröződött az arcán.

Mi az, ami őt a legjobbak közé emeli? – teszi fel a kérdést az Aleteia szerzője, idézve Biles US magazine-nak nemrégen adott interjúját, melynek során megkérték a tornásznőt, mutassa meg, mi van a táskájában, annak reményében, hogy rábukkannak sikerének titkára. Sporttáskájának tartalma jórészt nem okozott meglepetést, de a riporter észrevette, amint egy fehér rózsafüzér esik ki abból. Az egyéni összetettben háromszoros világbajnoki címet magáénak tudható Simone elmagyarázta: „Nagymamám, Nellie adta nekem ezt a rózsafüzért a templomban. Általában nem ezzel imádkozom a versenyek előtt, sokkal inkább önmagamat biztatom, de mindenesetre magamnál tartom.”


A riói csapatgyőzelem után

A tornásznő hányattatott életében a hit volt az egyik megtartó erő. Simone Biles Ohióban született, édesanyja alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Amikor hároméves lett, nagyszülei testvérével együtt Texasba vitték, ahol később hivatalosan is örökbe fogadták őket.

Biles mostanra nagyszüleit szólítja „mamának és papának”, ők pedig a „lányuknak”, és minden vasárnap elmegy velük a templomba. Nagyszülei meghatározóak voltak számára, és a kezdetektől fogva támogatták pályáján.

Simone hatéves korában kezdte el a gimnasztikát, miután nagyszülei észrevették kivételes sporttehetségét, és azóta töretlenül gyakorolja. A Washington Postnak adott nyilatkozatukban úgy fogalmaznak, hogy „Simone mindig szeretett a bútorokon ugrálni, olyannyira, hogy Nellie egy idő után belefáradt a kislánnyal való veszekedésbe, mondván, hogy a kanapé és a fotel nem játszótér”.

Simone középiskolás korától minden idejét a gimnasztikának szentelte, heti 32 órát edzett. Éppen ezért magántanulóként fejezte be tanulmányait, amely a tornához szükséges szabadságot meg tudta adni számára.

Amióta teljesen a sportnak él, sikerei is töretlenek. Egymás után négy amerikai győzelmet tudhat magáénak, emellett háromszoros világbajnok női egyéni összetettben. Az elmúlt három évben összesen tizennégy világbajnoki érmet szerzett, amelyből tíz arany, és mindegyik rekorderedmény. 2013 augusztusa óta egyetlen összetett versenyt sem veszített. Azzal, hogy a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon tavaly megszerezte harmadik aranyérmét, a Nemzeti Sport Online szerint sporttörténelmi tettet hajtott végre: „Olyan legendáknak, mint Larissza Latinyina, Ljudmila Turiscseva vagy Shannon Miller »csak« kétszer sikerült, Szvetlana Horkinának háromszor, de neki sem közvetlenül egymás után. Dupla címvédést még soha, egyetlen tornásznő sem tudott bemutatni.”

A világelsővé váláshoz nagyszüleinek nagyon sok áldozatot kellett hozniuk, amivel kapcsolatban így nyilatkoztak: „Nagyon sok odaadást, áldozatot követelt tőlünk, és sok mindent fel kellett adnunk. Rendszerint lemondtunk a nyaralásról, hogy Simone mellett tudjunk lenni a versenyeken. Ezek voltak számunkra az igazi üdülések. Áldozatot hoztunk, mivel ez az, ami a »lányunkat« boldoggá teszi, amit szenvedélyesen szeret. Mi is szeretnénk vele lenni ezen az úton.”


Simone Biles
1997. március 14-én született, háromszoros világbajnok női összetett szertornában (2013-15), háromszoros talajtorna-világbajnok (2013-15), kétszeres gerenda-világbajnok (2014, 2015), négyszeres nemzeti bajnok (2013-16), a nyertes amerikai női szertornacsapat tagja volt a 2014-es és 2015-ös gimnasztikai világbajnokságokon.

Simone Biles az első afroamerikai tornászvilágbajnok és az első nő, aki háromszor egymás után nyert világbajnoki címet. Tizennégy érmével ő a legeredményesebb női amerikai tornász a világbajnokságok történetében.

***


A selejtező legjobbjaként döntőbe jutó, 19 évesen tízszeres világbajnok amerikai tornász, Simone Biles nagy fölénnyel nyerte meg – a fináléban a négy szer közül háromban (ugrás, gerenda, talaj) a legjobbnak bizonyult – a női tornászok egyéni összetett viadalát a riói olimpia augusztus 12-i, csütörtöki versenynapján.

Az amerikai tornászok sikeréhez nagyban hozzájárul Károlyi Márta, a híres Károlyi tornaedzőpáros (férje, Károlyi Béla minden idők legsikeresebb tornászedzője) Székelyudvarhelyről származó tagja, aki az amerikai tornászválogatott vezetője.

Forrás: Aleteia.org; Nemzeti Sport Online

Fotó: Aleteia.org; Reuters; Usagym.org

Magyar Kurír
(vb)

Kapcsolódó fotógaléria