Történelmi pápalátogatásra készülnek a görögkatolikusok Eperjesen

Ferenc pápa – 2021. szeptember 14., kedd | 9:40

Ferenc pápa megkezdte 34. nemzetközi apostoli útjának harmadik napját. Szeptember 14-én, Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén a Szentatya Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezet az eperjesi városi sportcsarnok előtti téren, ahol közel 40 ezer görögkatolikus várja a szlovák püspöki konferencia tájékoztatása szerint. Helyszíni beszámolónkat olvashatják.

Történelmi jelentőségű, hogy Ferenc pápa személyében elsőként mutat be római katolikus egyházfő keleti rítusú Szent Liturgiát az országban. A Szent Liturgián együtt ünnepelnek a Szlovák Püspöki Konferencia tagjai, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetője. A Szentatyát Jan Babjak SJ, eperjesi érsek fogadja. A felvidéki magyar görögkatolikus hívekkel és parókusaikkal együtt ünnepli a Szent Liturgiát Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita, Orosz Atanáz miskolci, valamint Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

A szlovák görögkatolikus egyház mintegy 250 ezer hívet számlál, melyből 15 ezren magyarok. Három egyházmegyéből áll: az eperjesi érsekségből, illetve a kassai és a pozsonyi egyházmegyéből. A felvidéki görögkatolikus egyház a vértanúk egyháza, hiszen 1950-ben megszüntették, és arra kényszerítették, hogy az ortodox egyházhoz térjen vissza. Sok püspök, pap és hívő ellenállt, többségüket börtönbe zárták. Két görögkatolikus püspök, Gojdics Péter Pál és Hopko Vazul vértanúságot szenvedett, akiket az Egyház a rendszerváltást követően boldoggá avatott. Ezért Ferenc pápa a vértanúk egyházához látogat – mondta szerkesztőségünknek Vakles Attila felvidéki magyar görögkatolikus parókus.

A Szentatya a szabadtéri Szent Liturgiát a Klokocsói Istenszülő-ikon előtt fogja bemutatni. A kegyképen magyar nyelvű felirat olvasható: „Boldog Asszony valóságos képe, mely 1670 Felső Magyarországon Vinna várához tartozó Klokocsó nevü orosz falu templomában sokak láttára elsőben könyezni, s azután némely eretnekek késsel szurások után orczáján legörgő könyhullatással sirni láttatott.”

A kép hátoldalára ragasztott papíron magyarul és latinul az állt, hogy másolatként készült a régiről (ex alia antiqua), és 1769. március 12-én gróf Sztáray János Fülöp császári és királyi kamarás és a királyi helytartótanács tanácsosa, valamint Neuhold János udvari kamarai tanácsos Eperjes városába vitették „az előbbi helyett”. A kegykép kalandos történetéről korábbi írásunkban olvashatnak.

A Szent Liturgián Ferenc pápa homíliát mond, melyet hamarosan teljes terjedelmében közreadunk magyar fordításban.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria