Tovább erősödik a kapcsolat a Szentszék és Vietnám között

Kitekintő – 2023. július 31., hétfő | 13:16

A július 27-i közös nyilatkozatban jelentette be a Vatikánvárosi Állam és a Vietnámi Szocialista Köztársaság: a felek végleges megállapodást kötöttek arról, hogy a Szentszéknek állandó pápai képviselője lesz Hanoiban.

A bejelentést Vő Văn Thưởng vietnami elnök július 27-i, csütörtöki vatikáni látogatása után tették közzé; Az elnököt Ferenc pápa magánaudiencián fogadta.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy az elnök látogatására „a Vietnám és a Szentszék közötti közös munkacsoport idén március 31-én a Vatikánban tartott 10. ülése alapján, valamint a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének szándékával került sor”. A két fél hivatalosan bejelenti, hogy a Vietnám kormánya és a Szentszék „megkötötte a megállapodást az állandó pápai képviselő státuszáról és a vietnámi pápai képviselő hivataláról” – olvasható a közleményben.

Vő Văn Thưởng elnök Ferenc pápával, majd Pietro Parolin bíboros államtitkárral folytatott megbeszélésein a felek elismerésüknek adtak hangot a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatokban elért figyelemre méltó előrehaladásért, valamint a vietnámi katolikus közösség eddigi pozitív hozzájárulásáért az ázsiai ország társadalmának életéhez. Bizakodásukat fejezték ki, hogy „az állandó pápai képviselő eleget tesz a megállapodás által ráruházott szerepnek és megbízatásnak, és támogatást nyújt a vietnámi katolikus közösségnek”, amely „az Egyház tanításától ösztönözve betölti hivatását a nemzet mellett és hozzájárul az ország fejlődéséhez”. A nyilatkozat szerint a pápai képviselő „híd szerepet tölt majd be a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatok további előmozdításában”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria