Új csarnokkal bővül a Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi bontóüzeme

Hazai – 2015. április 17., péntek | 9:02

Üveg- és műanyaghulladék feldolgozásával bővíti tevékenységét Tarnabodon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikai bontóüzeme – tájékoztat a Máltai.hu

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld Ipari Innováció Programjának támogatásával több mint negyedmilliárd forintos fejlesztési program valósul meg a Heves megyei kistelepülésen, ahol új üzemcsarnok épül, és új munkahelyek jönnek létre. A projekt a Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft.-vel együttműködésben valósul meg.

Kilenc évvel ezelőtt a helyben lakó, hosszú ideje állástalan és a munkaerőpiacon számos körülmény miatt esélytelen emberek foglalkoztatására jött létre Tarnabodon a kiselejtezett számítógépek, tévék, rádiók bontását végző üzem, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Nonprofit Kft. működtet. Máig emlékezetes, hogy az egykori istállóépületben kialakított harmincfős üzembe több mint százharminc helyi lakos jelentkezett dolgozni. A munkaügyi támogatással megvalósult beruházás ma is életképes, piaci körülmények között megélő nonprofit vállalkozás maradt, amely évente több mint félmillió tonna elektronikus hulladékot dolgoz fel, és termékeit részben ázsiai piacokon értékesíti.

A mostani fejlesztés a bontás és a könnyen hasznosítható anyagok kinyerése után a telephelyen visszamaradó üveg és többféle műanyaghulladék feldolgozását célozza. A technológiai fejlesztés a Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft. programja, melynek megvalósításához a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi bontóüzeme ad helyszínt. Az új technológia finomra darált üvegszemcsék, elkülönítve válogatott és előkészített műanyagok adagolásával nagyobb szilárdságú, tartósabb és kevésbé sérülékeny beton előállítását teszi lehetővé, tehát az eddig hulladékként visszamaradó anyagból piacképes új termékeket hoz létre.

A következő hetekben új üzemcsarnok épül a bontóüzem területén, ahol a hulladék üveg és műanyag előkészítése zajlik majd, később a kísérleti próbaüzemben megkezdődik a piaci igényeknek megfelelő betonelemek készítése is. A fejlesztéseknek köszönhetően előreláthatóan további öt új munkahely jön létre Tarnabodon, ahol a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Nonprofit Kft. harminc embert foglalkoztat jelenleg is. A beruházás 2016 áprilisában zárul.

Fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír