Új fények ragyognak a Sixtus-kápolnában – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. november 4., kedd | 19:05

A Sixtus-kápolna, ahogy még sohasem láttad... Michelangelo halála után 450 évvel a Vatikáni Múzeumok új fénybe öltöztette a mester remekművét – tájékoztat a Rome Reports hírportál.

Marco Frascarolo, a felújítási projekt fénytechnikáért felelős szakembere úgy fogalmazott: „Most lágyan körülöleli a fény a kápolnát. Nem csupán a legfontosabb freskókat világítja meg, például az Utolsó ítéletet, hanem az egész kápolnát. Most lehet valóban helyesen érzékelni a látványt.”

A változás a 7000 LED-izzónak köszönhető, melyek kiemelik a színeket, de nem károsítják a festményeket, és nem teszik tönkre a restaurátorok munkáját.

Emellett új légkondicionálási rendszert alakítottak ki a kápolnában, mely a hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát egyaránt szabályozza.

Mint Rafael García de la Serrana spanyol pap, Vatikánváros műszaki osztályának munkatársa  elmondta: „A légszennyezettség Rómában igen magas. Emiatt elengedhetetlen megtisztítani a kápolnába kerülő levegőt.”

Három év munkájának köszönhetően a Sixtus-kápolna megújult világítással és légkondicionálással fogadja az óránként 2 ezer látogatót – mostantól az érdeklődők tökéletes körülmények között csodálhatják meg a remekműveket.

Fotó: Wikipedia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria