Új főtitkárt és másodelnököt választott a Szent István Tudományos Akadémia

Hazai – 2016. január 19., kedd | 12:46

Január 18-án este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében tartotta tisztújító közgyűlését a Szent István Tudományos Akadémia. Az ülést Erdő Péter bíboros, a testület elnöke és alapszabályának kidolgozója vezette le.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bevezetőjében Stirling János főtitkár elmondta, hogy az akadémiának egyszerre nyolcvan tagja lehet, jelenleg a létszám hatvankettő. A professzor felidézte, hogy a decemberi centenáriumi ünnepséget követően hírportálunknak köszönhetően nagy nyilvánosságot kapott a rendezvény, többen is felkeresték – kivétel nélkül az MTA rendes tagjai –, hogy szeretnének a Szent István Akadémia tagjai lenni. A főtitkár azt válaszolta: ez nagy megtiszteltetés, de a szabályzat szerint az akadémia tagja csak az lehet, akit a tagok jelölnek. Olyan jelentős, nemzetközi hírű tudósokról van azonban szó, akiket a tagság is szívesen elfogad, belépésükkel csak nyerhet a testület. Stirling János hangsúlyozta, hogy az újonnan megválasztott tisztségviselők számíthatnak a tapasztalatára, segítségére.

A főtitkár arról is beszélt, hogy eddigi munkálkodásaik során nagyon megterhelték hazánk legrégebbi és az Apostoli Szentszék magyarországi könyvkiadója, a Szent István Társulat költségvetését. Ez az oka annak, hogy az akadémia több kiadványa be van már tördelve, de a pénz egyelőre nincs biztosítva. Ezért Stirling professzor megpróbálkozik azzal, ami egyszer már bejött 2003-ban, az Emlékkönyv Paskai László bíboros tiszteletére című kiadvány esetében: levelet írt Medgyessy Péter akkori miniszterelnöknek, aki nagyobb összeget adott a kötetre, mint amennyit kértek, így az megjelenhetett, és az egyik méltatója szerint az adott esztendő legnívósabb tudományos antológiája volt.

A jelenleg kiadásra váró egyik kötet 587 oldal, eredetileg úgy tervezték, hogy Serédi Jusztinián (1884–1945) bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára jelenik meg. A kiadvány gazdag anyagot tartalmaz, bemutatja az akadémia sokszínűségét, tanulmányok olvashatók benne a hittudományok  és a természettudományok területéről egyaránt. Ez a könyv ebben az évben minden bizonnyal megjelenik. A másik kiadásra váró kötetet Stirling János maga jegyzi, címe: A Szent István Akadémia száz éve. Ezek mellett tervezik egy tagtársuk, Fodor István által tavaly megszervezett konferencia anyagának kiadását. A konferencia előadói az áltudományok hamis állításait cáfolták, tudományos érvekkel.

Az akadémia közgyűlése Barna Gábor néprajztudóst főtitkárnak, Sarbak Gábor irodalomtudóst pedig másodelnöknek választotta meg – utóbbit a tisztséget eddig betöltő Bolberitz Pál helyére. Mindkét jelölt megköszönte a bizalmat. Sarbak Gábor, aki egyúttal a Szent István Társulat elnöke is, elmondta: a társulat honlapjára még az eddigieknél is több, az akadémiával kapcsolatos hír, székfoglaló kerül majd fel.

Barna Gábor, az MTA-SZTE (Szegedi Tudományegyetem) Vallási Kultúrakutató Csoportjának vezetője, egyetemi tanár, korábbi tanszékvezető, emlékeztetett rá, hogy Bálint Sándor boldoggá avatása folyamatban van. Mint a jeles néprajztudós tanszéki utóda, Bálint Sándor két mondatát idézte: „A szeretet és a szolgaság rabságában élek…” „Isten nem azt akarja, hogy az Ő dicsőségét hirdessük, hanem hogy mi legyünk az Ő dicsősége.”

Erdő Péter bíboros megköszönte a távozó főtitkár áldozatos munkáját és lelkesedését, amellyel szorgalmazta, hogy újrainduljon az akadémia élete, majd Barna Gábor Az Élő Rózsafüzér Társulata című, 2012-ben megjelent könyvére utalva felhívta a figyelmet: ebből a kötetből kiderül, hogy Magyarországon a legnagyobb civil szervezet a Rózsafüzér Társulat. Végül a testület elnöke Isten áldását kérte a Szent István Tudományos Akadémia új tisztségviselőire, tagságára, munkásságukra. 

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria