Új magyar tannyelvű katolikus iskola nyílik a felvidéki Szepsiben

Külhoni – 2015. június 4., csütörtök | 13:13

Június 2-án Bernard Bober kassai érsek, metropolita kinevezte Nagy Istvánt a Szepsi Magyar Tannyelvű Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskola igazgatójává – tájékoztatta szerkesztőségünket Gábor Bertalan plébános.

A kinevezési okmányt Miroslav Jacko, az érsekség iskolai hivatalának igazgatója adta át Gábor Bertalan esperes, plébános jelenlétében, aki elsőként gratulált a kinevezett igazgatónak. Ezt követően mindhárman a kassai dómban tisztelegtek Boldog Salkaházi Sára emléke előtt, kérve az ő égi segítségét a további feladatok felismeréséhez és méltóságteljes megvalósításához.

A szülők és a helyi római katolikus plébánia a jobb minőségű oktatás, a magyar és keresztény értékek megtartása, valamint a Bódva völgye széthulló, fogyó magyar közösségének összefogása érdekében még 2013-ban indítványozták az új egyházi iskola alapítását Szepsiben. A kezdeményezés sikerrel járt. Idén szeptember 1-jén megnyitja kapuit az új iskolaközpont óvodai, alapiskolai és gimnáziumi szinten.

Szepsi városa az iskola helyszínéül szolgáló telek egyik felét biztosította, másik felét Magyarország Kormányának kiemelt támogatásával a Jövőért Alapítvány vásárolta meg. Az alapítvány továbbá a Bethlen Gábor Alappal együttműködve vállalta az építkezés megvalósítását, a Salkaházi Sára Alapítvány a minőségi oktatás megteremtéséhez járul hozzá, a kassai érseki hivatal pedig az új iskolaközpont fenntartását vállalta.

Az új intézményről a Szepsi Római Katolikus Esperesség honlapján olvashatnak bővebben.

Fotó: Gábor Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria