Új keresztény közösségi tér nyílt Tatabányán

Kultúra – 2018. szeptember 13., csütörtök | 11:24

Élesztő Ház néven új keresztény közösségi tér nyílt szeptember 13-án Tatabánya belvárosában. Az épületet Gedő Attila esperes-plébános áldotta meg szeptember 12-én. Az ünnepi eseményen jelen volt és köszöntőt mondott többek között Halmos Ábel és Ontko Henrik bencés szerzetes.

A közösségi tér egy könyvesbolt körül jött létre, a Béla király körtéren lévő épületben megtalálható a keresztény értékeket közvetítő hazai és nemzetközi könyvek széles választéka; lehetőség van kölcsönzésre is. Kulturális, művészeti rendezvényeknek is otthont ad a hely.

A kör alaprajzú épületben kialakítottak egy önkiszolgáló teázót és kávézót, egy kisebb közösségi teret, valamint egy csendes szobát, amely alkalmas elmélkedésre, elmélyülésre, visszavonulásra. A boltban a könyveken kívül kegytárgyakat, különböző bencés termékeket árusítanak.

Az Élesztő Házat az Élesztő Alapítvány működteti. A szervezet célja a keresztény értékek közvetítése és megjelenítése a társadalomban, különös figyelmet fordítva Krisztus követésére cselekedettel és szóval. Lukács evangéliumából vett szavakkal: „Megkeresni és megmenteni, ami elveszett.”

Tevékenységük eredményeként szeretnének beindítani és működtetni egy olyan mindenki számára nyitott, többfunkciós közösségi létesítményt Tatabánya központjában, amely az evangéliumot, Isten országának örömhírét hirdeti és közvetíti szolgáltatásaiban.

A könyvesbolt kínálatában találhatók bibliák, énekes- és imádságoskönyvek minden korosztály számára, lelkiségi irodalom a család, a párkapcsolat, a gyermeknevelés, a hitélet témakörében; gyermek- és ifjúsági kiadványok; kegytárgyak és különféle bencés kézműves termékek.

A közösségi tér ünnepélyes megáldására szeptember 12-én került sor. A megnyitón jelen volt és köszöntőt mondott mások mellett Halmos Ábel és Ontko Henrik bencés szerzetes. Az épületet Gedő Attila esperes-plébános áldotta meg.

Hidas János, az alapítvány létrehozója elmondta: egy ismerőse ötvenedik születésnapját ünnepelve merült fel benne a kérdés, ő mit fog csinálni ötvenévesen. Az ekkor kezdődő belső folyamat eredményeképpen döntött az alapítvány létrehozása mellett.

Hozzátette: Az új közösségi térben kiemelt szerepet kap a könyv, elsősorban a Szentírás mint Isten örök és változhatatlan Igéje, valamint Szent Benedek Regulája, amely immár másfél ezer éve a Krisztust követni akaró világiaknak is fogódzót nyújt.

Szent Benedek, Európa fő védőszentje a népvándorlás idején a barbárok által megtámadott Európában tevékenyen részt vett az anyagi és szellemi élet megújításában. Ez az életeszmény azóta is alapja az európai civilizációnak – emlékeztetett az Élesztő Alapítvány létrehozója.  – Magunkba kell nézni, és közös jövőnk érdekében imádsággal és munkával át kell menteni múltunkból, ami valódi érték.

A kovász és a hozzá hasonló, rendkívül gazdag lelki tartalommal is bíró élesztő kifejezés Istennek a világot szellemében és erkölcseiben átalakító erejét szemlélteti. A kovász aránya a liszthez képest elenyészően csekély, lehetetlen, hogy ilyen változást előidézzen, emberileg nézve. Az Úr azonban megengedi, hogy megérezzük tehetetlenségünket, esélytelenségünket, hogy szükséges ráhagyatkoznunk – mondta Hidas János.

Forrás: Farkas István

Fotó: Pozsgay Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria