Új megvilágításban Michelangelo Piétàja

Kultúra – 2018. november 2., péntek | 14:00

Október 28., vasárnap óta új megvilágításban látható a Szent Péter-bazilikában Michelangelo világhírű szobra, a keresztről levett Jézust ölében tartó Fájdalmas Anyát ábrázoló szoborkompozíció, a Piétà.

Angelo Comastri bíboros, a bazilika főpapja és a Szent Péter Művek, a bazilika karbantartásával foglalkozó céhszervezet igazgatója így nyilatkozott: „Az új világítás, melyet tudományos szempontok alapján terveztek meg, lehetővé teszi, hogy jobban megcsodáljuk és mélyebben megértsük e mű egyetemes értékét. Az új világítás eddig nem tapasztalt módon engedi megszemlélni Michelangelo hitének teljes szépségét.” Comastri bíboros szerint „a kőbe zárt fájdalom Michelangelo hitét testesíti meg finoman csiszolt márványban”.

A Firenze környékén született művész, Michelangelo Buonarroti 23 éves korában fogott hozzá, első római tartózkodása során, hogy a régi Szent Péter-bazilika egyik kápolnájába – annak kegyura, a francia Jean Bilhères de Lagraulas bíboros megrendelésére – egy piétát faragjon carrarai márványból. Az édesanyját fiatal korában elvesztő művész számára az anya – a saját és a Megváltó anyja is – örökké ifjú maradt, ezért mintázta a fájdalmas Anyát fiatal vonásokkal. Rajta sem a bűn, sem az idő nem fog: örökké tiszta és örökké fiatal.

Pietro Zander restaurátor, a Szent Péter Művek karbantartó hivatalának vezetője a Vatican Newsnak nyilatkozva kiemelte a fény szerepét a mű befogadása során. Tanulmányozták annak a módját, ahogy maga Michelangelo megvilágította a szobrot, kevés gyertyával és inkább alulról felfelé áradó fénnyel. Most, az alkotás kiállítása óta először, a Piétàt olyan megvilágításba helyezték, mely a szobrász eredeti elgondolását engedi láttatni. Az új technológia a legmodernebb LED fényforrásokat alkalmazza, olyan tonalitással, mely meleg fényben mutatja meg az Anya kimondhatatlan fájdalmát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria