Új püspököt nevezett ki a pápa a temesvári egyházmegye élére

Külhoni – 2018. május 16., szerda | 12:03

Pál József Csaba resicabányai plébánost, hegyvidéki főesperest nevezte ki Ferenc pápa a mai napon, május 16-án a temesvári egyházmegye élére. Pál József Csaba Roos Márton püspököt követi, aki 2017 őszén töltötte be 75. életévét.

Az új püspök 1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá.

Ezt követően négy évig segédlelkészként tevékenykedett a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián, majd 1985-től a temesvári egyházmegyében folytatta lelkipásztori szolgálatát. Kräuter Sebestyén megyéspüspök sorrendben bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébánosnak nevezte ki. 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosa, később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. Lelkipásztori szolgálatát hűségesen, megbízhatóan, nagy hozzáértéssel és odaadással végzi. A székeskáptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője. 

Az egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény megyei tanács 2010-ben díszpolgári oklevéllel ismerte el.

Kísérjük imádságainkkal és jókívánságainkkal az új püspököt! Isten oltalmazza őt, és ajándékozzon neki sok erőt és kegyelmet a magasztos feladat teljesítéséhez – írja a kinevezést hírül adó levelében elődje, Roos Márton.

A püspökszentelésre és a beiktatásra augusztus 6-án, Urunk Színeváltozásának ünnepén 10 órai kezdettel kerül sor a temesvári Szent György-székesegyházban.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria