Új szakaszba lépnek a roma szakkollégiumok

Hazai – 2014. július 11., péntek | 12:36

A Keresztény Roma Szakkollégiumok (KRSZH) sikerrel zárták harmadik tanévüket, és új elnököt választottak. Az egyházak roma felzárkózás terén végzett ezen felsőoktatási együttműködése új szakaszba lép. Kiss Márton tájékoztatta szerkesztőségünket.

A 2011-ben indult program a kormány és az egyházak együttműködésében segíti a roma/cigány egyetemisták szakmai, közösségi és lelki támogatását Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán és Szegeden.

Az első években a szervezet kialakítását végző P. Forrai Tamás Gergely jezsuita provinciálistól 2014. július 9-én Makkai László vette át az elnöki feladatot, miután a szakkollégiumok vezetői megköszönték neki eddigi eredményes munkáját és a felzárkózásért tett szolgálatát.

Makkai László görögkatolikus lelkész, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium igazgatója, a Miskolci Apostoli Exarchátus cigányügyi referense. A szakkollégiumi hálózat létrehozását megelőző tárgyalások, egyeztetések állandó szereplőjeként jól ismeri azokat az irányokat és célokat, melyeket az egyházak és a kormány ki tűztek maguk elé.

A választás jelzi, hogy új szakaszba lép az egyházak roma felzárkózás terén végzett ezen felsőoktatási együttműködése. Az elmúlt három évben sikerrel alakították ki ezen új támogatási rendszer tartalmi és támogató rendszerét. Bevezették a szakmai programokat, és kialakult ezek közös rendszere. A következő évek kiemelt feladata a hálózat bővítése, a szakmai együttműködés kiterjesztése, valamint a hosszú távú finanszírozás alapjainak megteremtése.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria