Új vezetőt választott a Szuverén Máltai Lovagrend

Kitekintő – 2017. április 30., vasárnap | 11:04

A nagymester helytartójává választotta a Szuverén Máltai Lovagrend Teljes Államtanácsa Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettot. A rend új vezetőjét április 29-én választották meg a római Magisztrális Villában.

Ferenc pápa január 24-én, kedden kihallgatáson fogadta Matthew Festinget, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterét, aki az audiencia során benyújtotta lemondását, amelyet a szentatya másnap elfogadott. Ludwig Hoffmann von Rumerstein, a rend kommendátora, mint a rend rangban második vezető tisztségviselője – az alkotmányban előírt szabályozás értelmében ideiglenes helytartóként átvette a rend irányítását és összehívta a Legfőbb Államtanácsot az új vezető megválasztására.

A szentatya február 2-i dátummal kinevezte pápai delegátusává Angelo Becciu érseket, vatikáni helyettes államtitkárt a Szuverén Máltai Lovagrend rendkívüli káptalanjára.

A nagymester helytartóját egy évre választották meg, aki ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagymester. 

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto megerősítette, hogy szoros együttműködésben fog dolgozni a Rend Szuverén Tanácsával a diplomáciai, szociális és humanitárius tevékenységek előmozdításában, valamint a rend tagjainak és több százezer önkéntesének lelki életének és elkötelezettségének ápolásában.

Giacomo 1944-ben született Rómában, keresztény történelemre és archeológiára szakosodott bölcsészettudományból diplomázott, majd jelentős tudományos munkát folytatott. 1985-től tagja a Szuverén Máltai Lovagrendnek, az Államtanács tagja.

A választás eredményéről Ferenc pápát levélben tájékoztatták, ahogy a Szuverén Máltai Lovagrend minden tagját, valamint a világ országaiban működő máltai szervezeteket, és azokat az országokat, melyekkel a rend mint szuverén állam diplomáciai kapcsolatokat tart fenn.

A rend tájékoztatása szerint a nagymester helytartójának egyik legfontosabb feladata lesz, hogy kidolgozza a rend alkotmányának és a kódexének megújítását. A reform középpontjában a rend lelki életének megerősítése áll, de érinti majd az intézmények gyengeségeit, valamint figyelembe veszi mindazt, amire rámutatott a nagymester lemondásához vezető válság – írja a máltai rend weboldala. A konzultációk már megkezdődtek, és a Rend minden tagját felkérték, hogy tegyenek javaslatokat.

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto április 30-án teszi le esküjét a Santa Maria del Priorato templomban az Aventino dombon Ferenc pápa különleges küldötte, Angelo Becciu érsek előtt, valamint a Teljes Államtanács előtt.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria