Újra kiállították a torinói leplet

Kitekintő – 2015. április 21., kedd | 10:55

Öt év után ismét kiállították április 19-én, vasárnap a kereszténység egyik legjelentősebb ereklyéjét, a torinói leplet – tájékoztat az MTI.


A Krisztus halotti lepleként számon tartott relikviát a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban tekintheti meg a nagyközönség június 24-ig. Az ereklyét vasárnap délelőtt ünnepi szentmise keretében, több száz hívő jelenlétében leplezte le Cesare Nosiglia torinói érsek, a szertartást a templom előtt is követni lehetett egy óriáskivetítőn.

A misén részt vett Piero Fassino polgármester is, aki óriási vallási és társadalmi jelentőségű eseménynek nevezte a lepel újbóli bemutatását.

Az ereklye kiállítására egymillió látogatót várnak, köztük Ferenc pápát, aki röviddel a zárás előtt, június 21-én tekinti meg az a leplet. A Szentatya a Bosco Szent János (1815–1888), a szalézi rend alapítója születésének kétszázadik évfordulójára rendezett ünnepség alkalmából látogat el az észak-olaszországi nagyvárosba. Május 14-én Sergio Mattarella olasz államfő is megtekinti az ereklyét a torinói székesegyházban.

A torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik a leplet, amelyet csak különleges alkalmakkor tárnak a nyilvánosság elé. Legutóbb 2010-ben mutatták be, akkor 2,1 millióan nézték meg.

A torinói lepel ingyenesen látogatható, egyének és csoportok is előjegyezhetnek időpontot ezen a linken keresztül (a prenota la visita feliratra kattintva). Az online regisztrációs adatlapon meg kell adni egy e-mail címet és egy telefonszámot. A rendszer egy e-mailt küld, ebben aktiválni kell a linket. Ezután küldi a második e-mailt, ennek melléklete lesz az előjegyzett időpont. Egy kódot ad a rendszer, ennek segítségével lehet a későbbiekben módosítani vagy törölni a regisztrációt. A szervezők kérik, hogy aki regisztrált, de mégsem tud elmenni, törölje előjegyzését a kód segítségével. Telefonon és emailben is kérhető információ (a +390115295550 olaszországi telefonszámon, illetve az agestpre2015@sindone.org címen)

„Ma kezdődik Torinóban Jézus halotti leplének ünnepélyes kiállítása. Ha Isten is úgy akarja, én is elmegyek június 21-én, hogy lerójam tiszteletemet előtte. Kívánom, hogy a szent lepel előtti tiszteletadás mindenkit segítsen abban, hogy megtalálja Jézus Krisztusban Isten irgalmas arcát, és felismerje őt a testvérek, különösképpen a szenvedők képében” – mondta Ferenc pápa április 19-én, az Úrangyala elimádkozása után a Szent Péter téren.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria