Újra Magyarországon a betlehemi békeláng

Hazai – 2021. december 14., kedd | 13:12

December 12-én a hegyeshalmi határátkelőnél vették át a magyar cserkészek osztrák társaiktól a betlehemi lángot.

Több évtizedes hagyomány, hogy karácsony előtt osztrák cserkészek közreműködésével Ausztriába érkezik a betlehemi Születés-barlang örökmécseséből vett láng. Ez a láng Isten szeretetének és békéjének szimbólumaként kerül aztán ünnepélyes szertartás keretében sok ország cserkészeihez.

A járványhelyzet miatt idén már másodízben kellett módosítani a láng továbbadásának módján. A nagy nemzetközi cserkésztalálkozó helyett az áldozatvállalás kapott szerepet: vasárnap reggel szélben, hóban a hegyeshalmi határátkelőnél vették át a magyar cserkészek osztrák társaiktól a lángot, és délután a budapesti Magyar Szentek templomában tartották a hazai központi átadóünnepséget.

Az ünnepséget évenként váltakozva a Táborkereszt, a Magyar Cserkészszövetség Katolikus Cserkészek Közössége, illetőleg az ICHTHÜSZ, a protestáns cserkészek lelkiségi mozgalma szervezi. Idén a Táborkereszten volt a sor, és a szokásnak megfelelően Bóna Zoltán református lelkész mondta az ünnepi beszédet. Elmélkedése tárgyául a Magnificatot választotta, és arra irányította a figyelmet, hogy az advent lényege nem a mi várakozásunk, nem az, hogy ebben az időben mit teszünk, hanem az, hogy az Úr eljön.

A központi átadóünnepség után a láng továbbindult: december 13-án, hétfőn délelőtt az Országházba vitték el, ahol Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Virág András, az Országgyűlés elnöki titkára vette át.

Forrás: Zelliger Erzsébet, a Táborkereszt titkára

Fotó: Krizsán Csaba/MTI (Hegyeshalom); Kovács Attila/MTI; Zelliger Erzsébet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria